"Filomena više ne postoji", ipak - pred Srbijom ledeni dani

Meteorolog Nedeljko Todorović najavio je večeras da su pred Srbijom ledeni dani koje će doneti prodor hladnog vazduha iz Skandinavije.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 14.01.2021.

19:46

FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

On je objasnio da je "ledeni dan" klimatološki termin, koji podrazumeva da temperatura ne prelazi nula stepeni, odnosno nije iznad nule.

Todorović je za RTS dodao da se u narednim danima očekuje slab sneg, a da bi u nedelju mogao da se za četiri centimetra poveća snežni pokrivač, koji je danas u centru Beograda iznosio sedam centimetara.

Todorović je dodao da se "snežna epizoda" završava u ponedeljak.

Istakao je da će se do kraja januara temperatura kretati i do osam stepeni i da se mogu očekivati naoblačenja sa kišom i snegom, dok se ozbiljnija zahlađenja i dalje ne naziru.

On je rekao da oluja Filomena, koja je Madridu donela najveće padavine u poslednjih 50 godina, više ne postoji.

Precizirao je da je, prema podacima koje je on proučio, bila u Španiji samo 7, 8. i 9. januara i da nakon toga više nije postojala.

"Oblačni sistem iz Španije preko zapadnog Sredozemlja 9. i 10. januara i u ponedeljak ujutru, 11. januara, prošao preko Balkanskog poluostrva, ali južnim delom, tako da smo u Srbiji u većem delu imali sneg", naveo je Todorović.

Meteorolog je rekao da su 2012. i 2017. godine zabeležene hladne epizode i da građani pamte ekstremne događaje, ali da ove zime ne treba da očekujemo takve temperature.

"Daleko smo od toga. Prvo ne može da padne toliko snega. Palo je desetak, 15 centimetara. Tada je bilo 53 centimetra snega u Beogradu. S druge strane bilo je dvadesetak ledenih dana, a bilo je dana kada je maksimalna dnevna temperatura bila -10, -8. Kao posledica te hladnoće zaledili su se Sava i Dunav. Sada nemamo šanse da se to desi", rekao je Todorović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: