U Srbiji je ponegde i dalje vanredno VIDEO

Dok se stanje na jugu Srbije zbog poplava normalizuje, u Pomoravlju stiže vrh vodenog talasa.

Izvor: Beta

Četvrtak, 14.01.2021.

10:19

U Srbiji je ponegde i dalje vanredno VIDEO
TANJUG/ MUP RS

Pod vodom su kuće, pomoćni objekti i stotine hektara poljoprivrednog zemljišta. Meštani Selišta kraj Zapadne Morave i pripadnici MUP-a još tragaju za čovekom koji je pao u nabujalu reku.

Na skeli koju su pokušavali da spasu od nanosa bilo je petoro ljudi. Zapadna Morava na ovom mestu se izlila i visok vodostaj otežava potragu.

Na ulazu u Stalaćku klisuru Južna Morava i dalje nadolazi. Pod vodom su saobraćajnice, tridesetak domaćinstava, bašte, oranice. Pik poplavnog talasa prolazi i kroz Rašku.

Voda se izlila samo na nebranjenim mestima, uglavnom njivama.

U Kraljevu se vrh poplavnog talasa očekuje danas, a iz Srbijavoda uveravaju da neće ugroziti bunare gradskog vodovoda. Sistem odbrane od poplava je podignut na nivo vanredne situacije i trajaće zavisno od hidrološke situacije.

U Đunisu put i dalje neprohodan

Put u Đunisu, koji vodi od Kruševca prema Deligradu, odnosno prema Nišu, i dalje je neprohodan zbog izlivanja Južne Morave kod podvožnjaka u tom selu, a prema podacima nadležnih vodostaj na tom delu reke počinje da opada.

Prema informaciji iz kruševačkog Štaba za vanredne situacije Južna Morava je na mernom mestu Mojsinje noćas dostigla kotu od 566 centimentara nakon čega je počela da pada, a jutros je na 540 centimetara.

Na tom delu je na snazi vanredna odbrana od poplava koja se proglašava kada voda pređe kotu od 400 centimetara, a put u Đunisu je neprohodan od utorka uveče.

Prema ranijoj informaciji nadležnih, voda je ugozila 22 domaćinstva sa 28 žitelja u Đunisu. Evakuacije ljudi nije bilo jer je voda poplavila 20 pomoćnih objekata, šupe i ekonomske objekte, a nije prodrla u kuće. Evakuisana je sitna stoka, a poplavljeno je i oko 200 hektara poljoprivrednog zemljišta u priobalju. Juče su na terenu bile ekipe nadležnih službi, vršena je dostava flaširane vode za piće i neophodne gumene obuće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: