Novi ambasador Srbije u Vatikanu bivši dekan Pravnog fakulteta u Beogradu

Ukazom predsednika Srbije Aleksandra Vučića na mesto ambasadora u Vatikanu postavljen je profesor u penziji i nekadašnji dekan Pravnog fakulteta Sima Avramović.

Izvor: B92, Blic, Tanjug
Podeli
Foto: Shutterstok/Robert and Monika
Foto: Shutterstok/Robert and Monika

Dužnost stalnog šefa misije Republike Srbije pri Organizaciji ujedinjenih nacija u Njujorku obavljati Nemanja Stevanović, dosadašnji državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova.

Predsednik je na ambasadorsku dužnost i u Panami postavio novog diplomatu, a to je Tatjana Conić, koja će naslediti Gorana Mešića, koji je opozvan sa te dužnosti.

To praktično znači da je počelo popunjavanje upražnjenih mesta u diplomatsko-konzularnim predstavništvima jer doskora u 27 ambasada, jednoj međunarodnoj misiji, u 10 generalnih konzulata i tri kulturno-informativna centra Srbija nije imala svoje predstavnike. Do toga je došlo zato što je vrh vlasti odlučio da se oko 30 ambasadora i konzula povuče pred izbore, a da se novi postave tek nakon izbora novog ministra spoljnih poslova.

Tako je nakon postavljenja Marka Đurića, bivšeg direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, na mesto ambasadora u Vašingtonu, nastavljeno popunjavanje upražnjenih mesta.

Naš izvor iz Vlade kaže da bi do kraja februara trebalo da se završi imenovanje još desetak diplomata i da će prioritet imati značajne države u kojima su upražnjena mesta, među kojima je ono u Kini, Japanu, ali i Indiji, Poljskoj i drugim državama.

"Vrlo je važno da smo upražnjeno mesto u Njujorku, odnosno u Ujedinjenim nacijama dobili šefa misije jer su tamo značajna međunarodna dešavanja. Tu odgovornu dužnost će obavljati Nemanja Stevanović, dosadšnji državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova. Naše interese u Panami zastupaće Tatjana Conić, karijerni diplomata, koja dugi niz godina obavlja odgovorne dužnosti u Ministarstvu spoljnih poslova. Novajlija u ovim poslovima, odnosno nije imao zvaničnu diplomatsku karijeru, je profesor Sima Avramović", navodi naš sagovornik.

"Vagalo se ko će biti ambasador u Vatikanu"

On dodaje da je Avramovićevo decenijsko akademsko i naučno delovanje bila garancija da će uspešno obavljati dužnost ambasadora u Vatikanu.

"Ovo mesto je za Srbiju izuzetno važno jer Vatikan nije priznao Kosovo i zbog toga se vagalo ko bi tamo trebalo da predstavlja Srbiju. Bio je potreban čovek koji dobro poznaje i istorijske prilike Svete stolice ali i današnja dešavanja, pa su predsednik Vučić i ministar Selaković procenili da te uslove ispunjava profesor Avramović", kaže naš izvor iz Nemanjine 11.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 96 idi na stranu