Opoziciji Estonije ponuđeno formiranje nove vlade

Predsednica Estonije Kersti Kaljulajd ponudila je liderki opozicione Reformske stranke desnog centra Kaji Kalas da formira novu vladu.

Izvor: B92

Sreda, 13.01.2021.

12:09

Opoziciji Estonije ponuđeno formiranje nove vlade
FOTO: Profimedia

Ponuda je stigla nakon što je premijer Juri Ratas podneo ostavku zbog istrage o finansiranju projekta u glavnom gradu Talinu.

Kalasovoj će biti potrebna podrška u parlamentu, preneo je Rojters.

Njena partija jeste pobedila na izborima održanim 2019. godine, ali nije formirala vladu jer je Ratas formirao koaliciju sa konzervativnom Otadžbinskom strankom i krajnje desnom strankom EKRE.

U novoj vladi krajnje desničarska stranka ERE, čiji su lideri američki izborni rezultat osudili kao namešten, a izabranog predsednika SAD Džoa Bajdena nazvali korumpiranim, najverovatnije neće uzeti učešće.

Kalasova je kritičar referenduma koji je predložila odlazeća vlada o tome da li brak treba definisati kao zajednicu između muškarca i žene.

Premijer Estonije Juri Ratas saopštio je danas da podnosi ostavku, nakon što je otvorena istraga o finansiranju projekta u glavnom gradu Talinu.

Portal BNS preneo je da je Ratas doneo odluku o ostavci nakon sastanka rukovodstva svoje levo orijentisane Estonske stranke centra, koja je završena kasno noćas.

Portal navodi da se stranka smatra osumnjičenom u krivičnoj istrazi o finansiranju, ali Ratas tvrdi da ne zna ništa o tome.

Ratas, koji je premijer od 2016. godine, izgubio je parlamentarne izbore 2019, ali je sprečio pobednika izbora, Reformsku partiju da preuzme vlast, formiravši koaliciju sa konzervativnom Otadžbinskom strankom i krajnje desnom strankom EKRE.

Sledeći izbori u Estoniji treba da budu održani u martu 2023.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: