Počinje suđenje veka u Italiji: Na optuženičkoj klupi 355 gangstera

U Italiji je počeo jedan od najambicioznijih pravnih napada na mafiju do sada - suđenje članovma najozloglašenije kriminalne organizacije Ndrangete.

Izvor: Tanjug
Podeli
JanPietruszka/depositphotos/Ilustracija
JanPietruszka/depositphotos/Ilustracija

Taj sudski proces najveći je u poslednjih 30 godina, a u njemu će se na optuženičkoj klupi nalaćši 355 osumnjičenih gangstera i njihovih saradnika.

Tužilac Nikola Grateri priznaje da današnje suđenje, za koje se očekuje da traje godinu dana, neće uništiti ovu organizaciju, ali se nada da će biti važan korak ka njenoj propasti jer će ohrabriti žrtve da se jave i svedoče protiv mafijaša.

"Suđenje se doživljava kao neka vrsta oslobađanja Kalabrije, prekretnica koja bi trebalo da omogući ljudima ovde da vrate slobodu koja im je uskraćivana dugi niz godina", rekao je Grateri za Rojters u telefonskom intervjuu.

Očekuje se da će suđenje u Kalabriji razotkriti kako je zločinačka organizacija regrutovala vojsku "belih okovratnika“, advokata, računovođa, javnih zvaničnika i sudskih službenika, koji su im omogućavali poslovanje.

"Mafije se menjaju i razvijaju zajedno sa ostatkom društva. Sve više liče na nas ostale", rekao je Grateri, dodajući da je 'Ndrangeta pustila korene i na bogatom severu Italije i u većem delu Evrope, kao i u Kanadi, SAD, i čak u Australiji.

Slučaj je evocirao uspomene na takozvano "Maxi suđenje“ koje je 1980-ih ozbiljno oslabio mafijašku organizaciju Koza Nostra na ostrvu Siciliji, ali je mafija 1992. godine ubila dva vodeća tužioca u tom slučaju, Đovanija Falkonea i Paola Borselina, kao odmazdu zbog stavljanja stotina mafijaša iza rešetaka.

Grateri (62) ima naoružanu pratnju otkako je prvi put počeo da istražuje 'Ndrangetu 1989. godine, ali sada vodi još više računa kako ulozi postaju sve veći.

"Trenutno sam oprezniji nego obično. Ne idem ni 10 metara bez svog blindiranog automobila, nisam bio u restoranu više od 20 godina, a u bioskop nisam išao više od 30 godina. Uvek sam zatvoren. Jedem u kancelariji. Moja kuća je u osnovi bunker. Imam dobar tim telohranitelja", izjavio je Grateri agenciji.

Kalabrija predstavlja bazu organizacije'Ndrangeta, odakle ona upravlja svojim kriminalnim poslovima , kontrolišući značajan deo evropske trgovine kokainom i perući ogromne sume novca putem mreže isturenih kompanija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 546 idi na stranu