Lajčak na radnoj večeri sa Osmani; EU ispravila grešku na Tviteru - Kosovo nije "Republika Kosovo"

Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak objavio je da je u Briselu imao radnu večeru s vršiocem dužnosti predsednika tzv. Kosova Vjosom Osmani.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ Georgi Licovski
EPA-EFE/ Georgi Licovski

”Cenim to što sam čuo njeno viđenje posete Briselu, situacije na Kosovu, predstojećih parlamentarnih izbora i dijaloga Beograda i Prištine”, napisao je Lajčak na svom Tviter nalogu.

Lajčak, koji se danas u Briselu sastao s pomoćnikom američkog državnog sekretara Filipom Rikerom, rekao je da neće biti nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu dok se ne završi izborni proces na Kosovu.

To je ranije rekla i Vjosa Osmani nakon prethodnog sastanka s komesarom za proširenje EU Oliverom Varhejijem i predsednikom Evropskog parlamenta Davidom Sasolijem, istakavši da do kraja februara, sve dok se ne završi izborni proces na Kosovu. ne bi trebalo očekivati pomak u procesu dijaloga Beogrda i Prištine.

Pročitajte još:

"Po kojem sporazumu je EK priznala tzv. Kosovo?"

Evropska unija uklonila je večeras sporni tvit u kojem je v.d predsednicu Kosova Vjosu Osmani označila kao "predsednicu Republike Kosovo" te je u novoj objavi izostala je reč "Republika", a ostalo je samo Kosovo, piše Kossev.

Evropska unija saopštila je večeras da su se u Briselu sastali komesar za proširenje EU Oliver Varhelji i Vjosa Osmani, a ispred reči Kosovo, u originalnoj objavi stajalo je "Republika".

Taj detalj primetili su prvo pojedini kosovski mediji navodeći da je Brisel "uklonio fusnotu Kosovu" na sastanku predstavnika EU i Vjose Osmani, piše Kossev.

Ubrzo zatim na Tviteru je reagovao direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković nazvavši tu objavu Evropske unije nedopustivom.

"Po kom sporazumu i kada je tačno EU priznala takozvano Kosovo? Da li to znači da je dijalog suvišan? Nikada u EU zakon sile ne sme biti jači od zakona prava. Srbija nije naivna, posvećeni smo dijalogu, ali poštujemo sebe i sve potpisane sporazume. Zato očekujemo odgovor Evropske komisije", napisao je Petković.

Nakon toga, na tviter nalogu Evropske unije osvanula je nova objava, ali bez reči "Republika".

Kossev je podsetio da je dogovorom o regionalnom predstavljanju Kosova, koji je postignut je 24. februara 2012. u Briselu, predvidjeno da se uz "Kosovo" piše i asterisk, odnosno "zvezdica" i da je to jedini naziv koji će se koristiti u okviru regionalne saradnje.

On podrazumeva da pored table na kojoj je ispisano Kosovo sa asteriskom, u svim pratećim dokumentima, tekst fusnote mora biti naveden najmanje pri prvom spominjanju u svakom pojedinačnom dokumentu, a u fusnoti da se navede - "ovaj natpis ne prejudicira status Kosova i u skladu je sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem MSP o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti".

Kosovo sa asteriskom koristi i EU u svojim zvaničnim dokumentima, piše Kossev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 70 idi na stranu