FBI upozorava: Naoružana grupa preti pobunom u svim američkim državama

Prema dokumentu FBI-ja, koji je u posedu ABC-ja, naoružana grupa preti upadom u zgradu Kapitola u Vašingtonu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.01.2021.

19:25

FBI upozorava: Naoružana grupa preti pobunom u svim američkim državama
Foto-ilustracija: Profimedia

Slične akcije planiraju u svim ostalim saveznim državama.

Kako je na Tviteru objavio istraživački novinar "ABC njuza" u dokumentu FBI-ja do kojeg je došao stoji kako je FBI "dobio informaciju o identifikovanoj naoružanoj grupi koja planira putovanje u Vašington 16. januara".

"Upozorili su da, ako Kongres pokuša da opozove predsednika SAD-a uz pomoć 25. amandmana Ustava, doći će do ogromne pobune", navodi se u dokumentu FBI-ja.

Ta naoružana grupa poziva na "upade u državne, lokalne i federalne vladine kancelarije i administrativne zgrade u slučaju da Trampa opozovu pre inauguracije", navodi se u dokumentu. "Protesti naoružanih grupa se planiraju pred svih 50 zgrada državnih parlamenata od 16. januara do 20. januara te pred Kapitolom od 17. januara do 20. januara", stoji u dokumentu.

Kako javlja "Jahu njuz", FBI je tim dokumentom uputio upozorenje državnim i lokalnim policijama na moguće nasilje kojim prete ekstremno desne grupe.

FBI Activity Alert by Yahoo News

Zatvara se prilaz Vašingtonskom obelisku zbog pretnji

Nacionalna garda je danas dobila dozvolu da postavi do 15.000 gardista u Vašingtonu tokom inauguracije izabranog predsednika Džoa Bajdena 20. januara, saopštio je general Danijel Hokanson.

Hokanson je rekao novinarima da se očekuje da će u Vašingtonu biti oko 10.000 pripadnika Nacionalne garde do subote i da će se fokusirati na bezbednost, logistiku i komunikaciju, preneo je Rojters.

Služba Nacionalnog parka zatvara pristup Vašingtonskom obelisku do 24. januara, pozivajući se na pretnje povodom inauguracije Džoa Bajdena.

Agencija je danas saopštila da će privremeno zatvoriti prilaz kao odgovor na pretnje posetiocima, prenosi AP.

Zvaničnici parka kažu da grupe umešane u prošlonedeljne pobune na američkom Kapitolu i dalje "prete da poremete" Bajdenovu inauguraciju 20. januara. Zvaničnici zbog toga u ponedeljak prekidaju obilaske Vašingtonskog spomenika i to će trajati do 24. januara.

Takođe, privremeno bi mogli biti zatvoreni i pojedini putevi, parkirališta i toaleti u Nacionalnom parku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: