"Polarna svinja" preti Evropi

Visoko u atmosferi iznad Severnog pola temperature koje se spremaju uskoro bi mogle da zalede dah svima na severnoj hemisferi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.01.2021.

10:01

Tanjug/Kyodo News via AP

Talas hladnog vremena koji preti Severnoj Americi, Evropi i Aziji od kraja januara je istog vremenskog obrasca kao onaj koji se desio 2014. godine, poznat kao "polarni vrtlog", piše "Dnevni avaz".

Tada su temperature u Čikagu pale na minus 27 stepeni Celzijusovih, navodi agencija Blumberg. Ističe se i da je do sada bilo uobičajeno da tokom zime hladan vazduh dođe sa Arktika. Međutim, hladnoća je uglavnom ostajala oko Severnog pola tokom sezone 2019-2020.

Sada, posle skoro dvogodišnjeg zatišja, zima preti da će se konačno vratiti. "Stvari se nameštaju tako da će doći do uzbudljivog perioda za zimu i sneg", kaže Tod Kroford, vodeći meteorolog IBM-ove kompanije "Weather Co".

Prognostičari ne očekuju da hladnoća bude brutalna kao tokom 2014, ali smatraju da će se nesumnjivo vratiti zima.

Hladnoća je već stigla do zapadne Evrope i Kine. "U Parizu je temperatura tri i po stepena niža od normalne, a u Madridu je 6,9 stepeni hladnije nego inače, dok su temperature u Pekingu pale rekordno nisko, pa je u četvrtak bilo minus 9 stepeni", navodi Tajler Rojs, meteorolog firme "AccuWeather".

Polarni vorteks i smrzavanje Amerike

Tehnički, polarni vorteks odnosi se na vetrove koji kruže Arktikom i drže hladnoću zaključanu daleko na severu. Ali uz pik temperature, poznat kao iznenadno stratosfersko zagrevanje, hladan vazduh može da probije obruč i zaputi se južno. Trgovci gasom ovo zovu "polarna svinja".

Ovo može da znači hladnoću svuda na severnoj hemisferi, mada će se ove godine ona najverovatnije zadržati samo u SAD, navodi Rajan Trušelu, predsednik "Weather Tiger LCC".

Ali talas teškog minusa mogla bi da okuse i na istočnoj obali SAD i oko oblasti Velika jezera.

To će biti velika promena za Ameriku, kada je temperatura u pitanju. U Njujorku, januarska očitavanja pokazuju da su temperature više 5,1 stepen od uobičajenih, a Čikago je bio 7,2 stepena topliji.

Ipak, kako navode sami meteorolozi, nema garancije da će se ovako hladno vreme zaista i desiti.

"Mnogo puta u prošlosti, prognoza hladnog vremena, ispostavilo se, bila je lažna uzbuna", kaže Džim Rouler, vodeći meteorolog u "Energy Weather".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: