Prve tužbe za naknadu štete protiv članica NATO: "Apsolutno je dokazivo" VIDEO

Prve tužbe za naknadu štete protiv članica NATO zbog korišćenja osiromašenog uranijuma u bombardovanju Srbije, biće podnete u narednih nekoliko dana.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.01.2021.

22:21

Prve tužbe za naknadu štete protiv članica NATO:
Printskrin/ Tv Prva

To je za Tv Prva potvrdio advokat Srđan Aleksić.

Pored pilot tužbi, biće dostavljeni i medicinski dokazi da je osiromašeni uranijum uzročnik kancera kod tužitelja.

Gotovo 22 godine prošlo je od operacije “Plemeniti nakovanj” u kojoj je život izgubilo oko 2500 ljudi, naneta ogromna materijalna šteta, a ožiljci iz borbe protiv NATO alijanse do danas nisu zarasli.

Ne postoji tačna informacija koliko je projektila bačeno na teritoriju Srbije, ali se sa sigurnošću zna je da je tokom bombardovanja korišćen osiromašeni uranijum.

"Direktor programa za razvoj nuklearnog oružja, posle završetka karijere objavio je podatak da su SAD znale jos 43. godine da je taj uranijum kancerogen”, navodi General Slobodan Petković, načelnih ABHO vojske SRJ tokom NATO agresije

Advokat Srđan Aleksić kaže da će do kraja ovog meseca biti podneto prvih 5 tužbi protiv NATO alijanse.

“Imamo domaće dokaze, stavove naših sudskih vestaka, dokaze međunarodnog suda u Strazburu, pravosnažne presude protiv Turske i UK. Apsolutno je dokazivo da svi naši građani koji su boravili na KiM koji su oboleli I danas boluju, imaće pravo na naknadu štete", navodi advokat Aleksić.

Zbog ratnih zločina tokom NATO bombardovanja, pred Okružnim sudom u Beogradu septembra 2000. suđeno je najvišim zapadnim političarima i komandantima zapadne alijanse, osuđeni su na po 20 godina zatvora, ali je vrhovni sud kasnije ukinuo presudu.

Advokat Anđelo Fjore Tartalja dokazao je vezu između osiromašenog uranijuma iz NATO bombi i karcinoma koji su dobili italijanski vojnici boraveći na prostoru KiM. Danas, Tartalja je jedan od članova tima advokata Aleksića.

Opširnije u video-prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: