Tramp se pomirio sa porazom?; "Nova administracija dolazi 20. januara" VIDEO

Predsednik SAD Donald Tramp, čini se, konačno je prihvatio poraz na novembarskim izborima. Takođe, osudio je nasilje demonstranata i upad u Kapitol.

Izvor: B92

Petak, 08.01.2021.

02:33

Tramp se pomirio sa porazom?;
Foto: Profimedia

Naime, u video-snimku objavljenom večeras Tramp je prvi put izjavio da neće biti predsednik u drugom mandatu i da je proces tranzicije vlasti u toku.

"Nova administracija će biti imenovana 20. januara", rekao je on i dodao da je njegov fokus sada "mirna tranzicija vlasti".

Ipak, Tramp je uspeo da izbegne da direktno prizna poraz kao i da pomene ime budućeg predsednika Amerike Džoa Bajdena.

Istovremeno, Tramp je osudio i jučerašnje nemire oko zgrade Kongresa i u njoj kada su njegove pristalice izazvale haos koji je ostavio mnogo povređenih, najmanje četvoro mrtvih i povećao napetost u čitavoj Americi do granice pucanja.

"Kao i svi Amerikanci besan sam zbog nasilja, bezakonja i haosa", rekao je on i dodao da "Amerika jeste i uvek mora biti nacija reda i zakona". "Demonstrantima koji su upali u Kapitol - oskrnavili ste sedište američke demokratije. Onima koji su učestvovali u nasilju i rušenju - vi ne predstavljate našu zemlju. Onima koji su prekršili zakon - platićete", poručio je.

Tramp je dodao i da je zemlja "prošla kroz napete izbore i da su emocije uzavrele", kao i da je cilj njegove kampanje bio da zaštiti integritet glasanja i da se bori za odbranu američke demokratije.

Uz poruku da smatra da je neophodno promeniti izborne procedure i podsećajući na pandemiju koja je odnela ogroman broj žrtava u Americi, imao je i finalnu poruku za svoje glasače.

"Mojim divnim simpatizerima. Znam da ste razočarani, ali želim da znate da naše neverovatno putovanje tek počinje", zaključio je.

Pročitajte još:

Bajden okrivio "domaće teroriste"; Pens pozvan da se izjasni o smeni Trampa VIDEO/FOTO

Zvanično - Bajden novi predsednik, oglasio se Tramp VIDEO/FOTO

Više od sto kongresmena poziva na uklanjanje Trampa sa vlasti

"Tramp ne zaslužuje Nobelovu nagradu za mir"

Prva iz Trampove "vlade" koja je podnela ostavku

Trampa nije bilo briga

"Sudbina SAD kao države je stavljena pod znak pitanja"

"Tramp je pogrešio"

Zbog nereda u SAD uhapšeno 14 osoba, jedan policajac suspendovan

Izdali nalog za hapšenje Trampa

Gotova opsada, Kongres nastavio rad; Jedna osoba ubijena u napadu, Tviter blokirao Trampa

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: