Haradinaj odbio da se pojavi pred sudom u Hagu

Potpredsednik Udruženja ratnih veterana OVK Nasim Haradinaj odbio je da prisustvuje sednici pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova.

Izvor: B92

Petak, 08.01.2021.

18:29

Haradinaj odbio da se pojavi pred sudom u Hagu
Getty Images/Kael Alford / Stringer

Na toj sednci u Hagu danas trebalo da se izjasni o krivici za obelodanjivanje imena potencijalnih svedoka i žrtava u postupcima koji se vode pred tim sudom protiv nekadašnih čelnika OVK.

Sudija je zbog toga na početku današnje sednice konstatovao da je Haradinaj na ovaj način “učinio propust i konstatovao da se izjasnio da nije kriv”.

Haradinajev advokat koji sednicu prati putem video-veze, preneo sudu da svojim nepojavljivanjme pred sudom, njegov klijent protestuje zbog ophođenja prema njemu.

Haradinaj se na prethodnom ročištu 18. decembra, pa savetu advokata, nije bio izjasnio o krivici po optužnici Specijalizovanog tužilaštva, ali mu je ta mogućnost bila ostavljena za danas - u zakonskom roku od 30 dana.

Haradinaja optužnica tereti, zajedno sa predsednikom tog Udruženja Hisnijem Gucatijem, da je iznošenjem u javnost tajnih podataka Specijalizovanog tužilaštva o identitetu svedoka ugrozio postupke koji se vode protiv pripadnika OVK.

Ročištu ne prisustvuje ni Gucati, koji je u decembru krivicu negirao.

U nastavku ročišta održava se statusna konferencija, na kojoj će njihovi advokati i tužilaštvo diskutovati o procesnim pitanjima i obelodanjivanju dokaza.

Haradinaj je na prvom ročištu rekao sudiji da ne priznaje nadležnost tog suda, kao ni mandat Specijalizovanog tužilaštva, koje smatra odgovornim za curenje sopstvenih podataka, a koje, kako je naveo, želi da za to skine krivicu sa sebe i svali je na Kosovo. Haradinaju i Gucatiju sudija za prethodni postupak je krajem decembra produžio pritvor za još dva meseca.

Dao im je rok do 1. februara da mu dostave podneske povodom novog razmatranja produženja/ukidanja pritvora koje će obaviti krajem fog meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: