Zavejani putevi u Srbiji, nadležni apeluju, službe u pripravnosti VIDEO

JP "Putevi Srbije" pozvalo je danas vozače da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 08.01.2021.

20:30

Zavejani putevi u Srbiji, nadležni apeluju, službe u pripravnosti VIDEO
Foto: RINA

Prema upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda, danas u planinskim predelima očekuje povećanje visine snežnog pokrivača za 15 do 30 centimetara.

Savetuju vozače i da koriste zimske pneumatike, poštuju ograničenja brzine i da prilagode brzinu kretanja zimskim uslovima na putu.

Pozivaju na maksimalan oprez pri vožnji i zbog pojave magle koja smanjuje vidljivost na pojedinim putnim pravcima.

U saopštenju se navodi da je u Zaječaru oblačno, da kiša umerenog do jakog intenziteta pada na većem delu teritorije dok na teritoriji Lukova i Bora pada sneg.

Zbog pojave magle i vejavice na Čestobrodici vidljivost je smanjena na 50 do 70 metara.

JP "Putevi Srbije" su saopštili da su na Petlji Umčari za saobraćaj zatvorene preticajna i vozna saobraćajna traka, u smeru Beograd-Niš i Niš-Beograd, a saobraćaj se odvija krajnjim desnim trakama.

Isključenje ka Nišu iz Umčara je zatvoreno za saobraćaj do daljeg.

Na Petlji Surčin - petlji Ostružnica zbog radova na rehabilitaciji kolovoza u desnoj saobraćajnoj traci na mostu preko reke Save, saobraćaj iz pravca Novog Sada ka Beogradu preusmeren je na novoizgrađeni deo mosta (suprotan smer), pravac Beograd ka Novom Sadu.

Na Pančevačkom mostu od danas do 11. januara, od 22 časa do šest sati, izvodiće se radovi na demontaži oštećene i ugradnji nove elastično-odbojne ograde na mostu, ukoliko vremenski uslovi dozvole.

Tako će se saobraćaj odvijati levom slobodnom saobraćajnom trakom, u oba smera.

Na deonici Rogačica - Debelo Brdo, mesto Ovičinja (ispod "Kapije Podrinja" ), od 26. juna 2019. saobraćaj se odvija naizmeničnim propuštanjem vozila uz semaforsku signalizaciju.

Na naplatnim stanicama na auto-putevima u Srbiji nema zadržavanja vozila.

Prema informacijama Uprave granične policije, na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Na većini puteva zimski uslovi i sneg, saobraćaj otežan

Na gotovo svim putevima u Srbiji, osim na autoputevima i putevima na krajnjem severu Vojvodine gde su kolovozi mokri, vozače očekuju pravi zimski uslovi vožnje, saopštava AMSS.

Prema informacijama zimske službe JPPS, u nižim predelima na putevima koji spadaju u prvi prioritet čišćenja, ima snega u raskvašenom stanju do 5 cm, na teritoriji zapadne, jugozapadne, istočne i jugoistočne Srbije, a najviše snega palo je na području Novog Pazara, Sjenice, Tutina, Ivanjice, ali i Zaječara, Knjaževca, Pirota zbog čega je na ovim putevima odvijanje saobraćaja otežano.

Putevi ka zimskim turističkim centrima su prohodni, na prilazu Kopaoniku, Zlatiboru, Tari, Goču, Divčibarama, Staroj planini snega ima do 5 cm na kolovozu/

Vozačima se savetuje upotreba zimske opreme u vidu lanaca i da brzinu kretanja prilagode zimskim uslovima na putu.

Prema poslednjim informacijama dobijenim od JP "Putevi Srbije", na naplatnim stanicama nema zadržavanja.

Prema informacijama Uprave granične policije u 17:15 časova, nema zadržavanja na našim graničnim prelazima.

Zbog snega koji u delovima Srbije od jutros neprestano pada i značajnog povećanja snežnog pokrivača Gorska služba spasavanja daje savete za bezbedan put. Sneg od sinoć pada na jugozapadu Srbije i do nedelje se očekuje grudvanje u svim krajevima.

Na Zlatiboru je debljina snežnog pokrivača 40 centimetara, pa se saobraćaj na magistralnom putu ka Crnoj Gori odvija usporeno,naročito na području Borove glave, gde je došlo i do lančanog sudara. Kako se vidi na fotografijama koje su objavljene na Facebook stranici Užice oglasna tabla, u udesu je učestvovalo više vozila, uključujući i šleper, a prednji deo automobila je potpuno smrskan.

Nema informacija o povređenima. Takođe, dodatni problem vozačima zadaju kamioni koji zbog snega stoje zavejani na kolovozu

Ponovo je najteže u oblasti Sjenice i Ivanjice, jer zbog nevremena pojedina sela ostaju bez struje. Na Zlatar meštani sami čiste puteve

Drugi stepen pripravnosti

U Srbiji je na snazi drugi stepen pripravnosti Zimske službe, a ekipe putara i raspoloživa mehanizacija su na terenu i spremni su da intervenišu u cilju bezbednog odvijanja saobraćaja, saopštilo je danas JP "Putevi Srbije".

Navodi se da ima dovoljno soli, kamenog agregata i rizle, kao i hladne asfaltne mase za sanaciju udarnih rupa.

U toku Zimske službe 2020/2021 održavanje puteva obavlja se iz 167 putnih baza i punktova.

Posebna pažnja pri organizaciji zimskog održavanja državnih puteva I i II reda poklanja se mostu "Gazela", prevoju Bubanj Potok, Begaljičkom Brdu, prevoju "Mečka", Čestobrodici, Zlatiboru, Popadiji, Tresibabi, Svetinji, usponu Rušanj i Rudnik na Ibarskom putu, prevojima na Fruškoj Gori (Iriški Venac, Banstol), mostu Beška i prevoju Jaram na putu Berzeće - Kopaonik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: