Poruka sa Kosova i Metohije: Praznici kao što su Božić nam dodatno daju snagu

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Petar Petković kaže da rođenje Isusa Hrista "uvek i iznova znači i rađanje nove nade, jačanje vere".

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 07.01.2021.

11:17

Poruka sa Kosova i Metohije: Praznici kao što su Božić nam dodatno daju snagu
TANJUG/ KANCELARIJA ZA KIM/ IVAN JAKSIC/bs

Kako navodi, Božić je i "snaženje duha da opstanemo i ostanemo na našem Kosovu i Metohiji".

On je naglasio da su država Srbija i predsednik Aleksandar Vučih uvek uz svoj narod na KiM.

Petkovic je nakon Božićne liturgije, koju je služio episkop raško-prizrenski Teodosije, čestitao Božić svim pravoslavcima na KiM i poželeo da iz prethodne godine izazova uđu u godinu pobeda, prenosi Kosovo onlajn.

"Svaka nova kuća koju sagradimo, novi put koji izgradimo, svaka nova sbolnica, zgrada, crkva koju podignemo jeste korak ka miru i blagostanju. Želim da ukažem da su država Srbija, vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić uvek uz svoj narod na Kosovu i Metohiji i da ćemo ciniti sve u narednom periodu kako bi pomagali naš narod i kako bi ovde opstali", rekao je Petković.

On je posebno zahvalio episkopu raško-prizrenskom i kosovsko-metohijskom Teodosiju koji mu je, kako je rekao, učinio čast da ucestvuje na današnji praznik u velikoj duhovnoj radosti.

Poruku mira pravoslavnim hrišćanima uputio je i vladika Teodosije koji je istakao da je današnji praznik i veliko okrepljenje u danima kada narod strada na razne načine, a najviše od opake bolesti koja vlada celim svetom.

"Ovakvi praznici kao što su Božić nam dodatno daju snagu, veru, nadu i ljubav. Potrebno je da sve to imamo u sebi da bi mogli da odolimo svim iskušenjima, i onim spolja, ali i onim iznutra koji su u nama. Današnji praznik nam daje poruku mira da prvo imamo mir u sebu, ali ne bilo kakav mir, vec Hristov mir, koji je trajni i koji niko ne može da ga uzme", rekao je vladika Teodosije.

On je naglasio da je veoma bitno da imamo i mir u svom domu, svojoj obitelji, sa komšijama, susedima, sa onima kojima živimo i radimo.

"To je jedino možemo imati ako Hrista u sebi, ako smo se pomirili sa sobom i ako smo se pomorili sa Bogom i ako ljubavi prema Bogu. Jedino tako ćemo moći da volimo bližnje i da imamo mir među sobom, da imamo trpljenje, praštanje i da se obučemo u odeću svetlosti, u onu svadbenu odeću po kojoj će nas Hristos prepoznati kada budemo stali pred njim da smo njegovi", poručio je vladika Teodosije.

On je izrazio zadovoljstvo i radost što je i pored svih mera opreznosti verni narod došao u crkvu, pričestio se, jer su na taj način, kako je rekao, pokazali da veruju u život, da je dobro pobedilo zlo i da im radost niko ne može uzeti.

"Želimo da ukažemo dobrodošlicu direktoru Kancelarije za Kosovu i Metohiju i njegovim saradnicima koji su pokazali veliku i žrtvenu ljubav, došli su na Kosovo i time posvedoče da nismo sami, da smo svi zajedno kada slavimo i radujemo se, ali i kada tugujemo i kada nam je potrebna podrška i pomoc", naveo je vladika Teodosije.

Dvodnevnu posetu Kosovu, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković završice posetom Domu zdravlja u Gornjoj Gušterici, gde će za potrebe ove zdravstvene ustanove uručiti novo sanitetsko vozilo koje je opremljeno svim potrebnim aparatima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: