"LSV i SNS nemaju dogovor"

"Nisu vođeni nikakvi razgovori između LSV i SNS o ulasku u Lige u vlast, niti bi to Liga mogla da prihvati bez odluke Glavnog odbora."

Izvor: B92

Sreda, 06.01.2021.

13:15

To kaže Olena Papuga, novoimenovana državna sekretarka u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, objašnjavajući tako da njenim ulaskom u Vladu Srbije, a na poziv ministarke Gordane Čomić, LSV nije prestala da bude opoziciona stranka.

Papuga, koja je bila dugogodišnji poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine, kako u republičkom, tako i u pokrajinskom parlamentu kaže da joj je mesto državnog sekretara u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, ponudila ministarka Gordana Čomić imajući u vidu njen dugogodišnji rad i zalaganja u oblasti prava nacionalnih manjina.

"I to ne samo zalaganja u odborima Narodne skupštine Srbije, radnim grupama već i u desetogodišnjem članstvu u Nacionalnom savetu rusinske nacionalne zajednice, kao i u dvadesetogodišnjem radu u Novinsko-izdavačkoj ustanovi ‘Ruske slovo’ na poslovima novinara i lektora", objašnjava Papuga za Danas i dodaje da je prihvatila poziv da se bavi nacionalnim manjinama, jer će samo tako biti u prilici da dugogodišnja politička zalaganja pretvori u delo.

Ona napominje da su manjinska prava sve više ugrožena, asimilacija je sve prisutnija, što, kako kaže, oseća i kod svog naroda.

"Zastupljenost pripadnika nacionalnih manjina u poslovima državne uprave je jako mala, na njih se često gleda samo kao na broj, a ne kao na ravnopravni činilac ovog društva. Jedan od najvećih motiva da prihvatim mesto državnog sekretara, zaduženog za nacionalne manjine je mogućnost da utičem zajedno sa nacionalnim savetima na izmene zakona koji se tiču njihovih prava i afirmacije, jeste i popis koji će biti u oktobru ove godine. Država, odnosno Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog treba da pomogne pripadnicima nacionalnih manjina da se slobodno izjasne kojoj nacionalnosti pripadaju. Trudiću se da javni servisi posvete više pažnje kampanji, jer toga do sada nije bilo. Takođe, popis će biti priprema za izbore za nacionalne savete u 2022. godini", zaključuje Papuga..

Papuga je osnivač Udruženja građana "Rusinska liga", preko koga je, prvi put 2009. godine, postala članica Nacionalnog saveta rusinske nacionalne zajednice.

Trenutno je aktuelna članica i predsednica Odbora za službenu upotrebu jezika i pisma.

Od 2008. do 2020. godine. bila je narodna poslanica u Skupštini Srbije ispred Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Posle prošlogodišnjih izbora izabrana je za poslanicu u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: