"Zbog vlasti u BiH migranti u dramatičnoj situaciji"

Vlasti u BiH zbog disfunkcionalnog sistema odlučivanja nisu ništa učinile da ublaže dramatičnu humanitarnu situaciju stotina migranata, upozorava Žozep Borelj.

Izvor: Tanjug

Utorak, 05.01.2021.

23:55

EPA-EFE/ JOHANNA GERON / POOL

Situacija je dramatična u teškim zimskim uslovima, upozorio je visoki predstavnik EU za spoljnu politriku i bezbednostBorelj.

On je na svom blogu ocenio da su vlasti u BiH ignorisale neprestane pozive da obezbede osnovne uslove za život i humano postupanje prema migrantima u prihvatnom centru Lipa koji nije primeren za boravak zimi, prenosi Hina.

U decembru je taj kamp nakon podmetnutog požara postao potpuno neupotrebljiv pa se 3.000 migranata našlo bez najosnovnijeg skloništa u zimskim uslovima.

Alternativa pritom je pihvatni centar Bira u Bihaću koji je s 3,5 miliona evra pomoći od EU uređen i opremljen za zimsko stanovanje.

"Taj centar, međutim, stoji prazan zbog protivljenja lokalnih vlasti i stanovništva", upozorio je Borelj.

Kao je naveo, u BiH se trenutno nalazi između 8.000 i 9.000 izbeglica i migranta, od kojih je 5.600 zvanično registrovano.

Od 2018. godine EU je dala BiH više od 88 miliona evra za rešavanje osnovnih potreba migranata i izbeglica i za jačanje kapaciteta za upravljanje migracijama.

Poslednja tranša od 3,5 miliona evra odobrena je pre dva dana za pomoć u sprečavanju humanitarne katastrofe u Unsko-sanskom kantonu, navodi Hina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: