Sud odlučio: Asanž neće biti izručen SAD; Tužilaštvo Amerike najavilo žalbu

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž (49) neće biti isporučen SAD po optužnici da je špijun, saopštila je britanski sudija Vanesa Baraitser.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 04.01.2021.

09:42

Sud odlučio: Asanž neće biti izručen SAD; Tužilaštvo Amerike najavilo žalbu
EPA-EFE/ FACUNDO ARRIZABALAGA

Sudija je objasnila da bi to bila represivna mera zbog njegovog mentalnog stanja.

Baraitser je danas rekla da bi Ašanž najverovatnije izvršio samoubistvo ukoliko bi bio poslat u SAD, preneo je AP.

Američka vlada je saopštila da će se žaliti na presudu.

I Tužilaštvo SAD zvanično je najavilo žalbu na ovu odluku britanskog suda. Novinarske ekipe okupile su se ranije ispred suda.

Takođe, okupili su se i ljudi koji pružaju podršku Asanžu. Za svoje pristalice 49-godišnji Asanž je postao simbol borbe za slobodu informisanja.

Ostaje da se sazna kakav će biti stav budućeg američkog predsednika Džoa Bajdena prema osnivaču Vikiliksa. Protiv Asanža pokrenut je postupak pod predsedništvom Donalda Trampa. Za vreme Trampovog prethodnika Baraka Obame, čiji je Bajden bio potpredsednik, američki sudovi su odustali od gonjenja Asanža.

Međutim pre 10 godna Bajden je poredio Asanža sa "visokotehnološkim teroristom".

Osnivač Vikiliksa je 11. aprila 2019. izbačen iz ambasade Ekvadora u Londonu u koju se sklonio 2012. godine i britanska policija ga je odmah uhapsila.

SAD su zatražile izručenje Asanža koji se suočava sa ukupno 18 tačaka američke optužnice, a ukoliko bude osuđen za špijunažu i izdaju zbog objavljivanja tajnih državnih dokumenata o američkim vojnim i diplomatskim aktivnostima, posebno u Iraku i Avganistanu, preti mu zatvorska kazna od 175 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: