Ubijali civile bošnjačke nacionalnosti i palili ih 1992.

Sarajevo -- Tužilaštvu BiH podiglo optužnicu protiv Spomenka Novovića i Borislava Pjane zbog zločina počinjenih nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti u Foči 1992. godine.

Izvor: klix.ba
Podeli

Oni se terete da su za vreme rata u BiH, u okviru širokog i sistematičnog napada VRS-a, policije i paravojnih jedinica na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Foče, vršili progon civilnog stanovništva na nacionalnoj i verskoj osnovi i postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civila za vreme rata.

"Optuženi Novović tereti se da je lično, upotrebom hladnog oružja, ubio pet civila bošnjačke nacionalnosti, starije životne dobi, rođenih oko 1932. godine i starijih, nakon čega je kuću sa leševima ubijenih civila zapalio, kao i da je nakon toga učestvovao u ubistvu jednog civila starije životne dobi te nečovečnom postupanju prema dve starije osobe bošnjačke nacionalnosti", navodi se u optužnici.

U optužnici je dodato da su zločini počinjeni u mestima Dragočava, Pošajatovići i Šube, u opštini Foča, u leto 1992. godine.

"Optuženi Pjano tereti se da je u mestu Potpeće u leto 1992. godine učestvovao u zarobljavanju i nezakonitom zatvaranju 17 osoba bošnjačke nacionalnosti, nakon čega je 11 osoba izvedeno iz kuće, a optuženi Pjano, zajedno s drugim osobama, lično i izravno, pucajući iz vatrenog oružja, učestvovao u ubistvu 6 osoba bošnjačke nacionalnosti koje su ostale u kući, nakon čega su počiniocii zločina u kuću ubacili bombu, a zatim zapalili kuću i leševe ubijenih civila", dodaje se u optužnici.

Kako je istaknuto u optužnici Tužilaštva BiH, grupu od 11 civila su zajedno sa još dva civila počinioci transportirali kamionom i odveli u zarobljeništvo na području Foče te su nakon toga proterani na područje Trnova.

Takođe, optuženi Pjano tereti se da je u avgustu 1992. godine, uz pretnju oružjem, opljačkao ženu bošnjačke nacionalnosti, od koje je oteo veću količinu porodičnog zlatnog nakita, kao i da je nečovečno postupao prema jednom zarobljenom civilu bošnjačke nacionalnosti.

Optuženi se terete za krivično delo zločina protiv čovečnosti iz članka 172. Kaznenog zakona BiH. Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 54 svedoka i prilaganjem više od 300 materijalnih dokaza. Optužnica je prosleđena Sudu BiH", istaknuto je u optužnici, preneo je sarajevski portal Klix.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu