"U motor međunarodne politike ušao je pesak; Žalim zbog S. Makedonije i Albanije"

Ministar inostranih poslova Austrije Aleksander Šalenberg smatra da širenje EU na Zapadni Balkan mora ostati visoko na agendi Unije.

Izvor: Tanjug

Sreda, 30.12.2020.

10:24

Foto: EPA-EFE/Stephanie Lecocq

"Ako više ne budemo imali Zapadni Balkan visoko na agendi onda će druge zemlje poput Rusije, Kine i Turske ojačati svoj uticaj u tom regionu. To sigurno nije u našem interesu", objasnio je Šalenberg u intervjuu agenciji APA.

Ukazao je da ceo Zapadni Balkan nema više stanovnika od Holandije i da prijem tih država može savladati EU.

Prema njegovim rečima, prevazilaženje "Gvozdene zavese" biće zaista postignuto tek kada sve države Zapadnog Balkana budu postale članice EU.

Izrazio je, s tim u vezi, žaljenje što pod nemačkim predsedavanjem EU nije došlo do otvaranja pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, što je, ocenjuje, kolateralna šteta pandemije koronavirusa.

Ocenio je da su Severna Makedonija i Albanija zaslužile otvaranje pristupnih pregovora, jer su ispunile sve preduslove. "Međutim, tokom pandemije je ušao pesak u motor međunarodne politike. U spoljnoj politici su međuljudski kontakti važan instrument. Žalim najdublje što nije došlo do otvaranja pristupnih pregovora sa Albanijom I Severnom Makedonijom", naglasio je on.

"Zamislimo da se proširenje 2004.nije dogodilo, kao ni prijem Hrvatske, Rumunije i Bugarske. Šta bi se desilo? Pod čijim uticajem bi bile te zemlje", upitao je on.

Nova američka administracija pod Džozefom Bajdenom, prema njegovom mišljenju, trebaće vremena da se snađe, ali, smatra, u značajnim pitanjima neće biti nikakve radikalne promene kursa.

Istakao je da je potrebno tesno partnerstvo sa SAD i po pitanju Zapadnog Balkana, pre svega oko Bosne i Hercegovine, ali i odnosa Beograda i Prištine, te i oko Libije, Bliskog istoka, kao oko borbe protiv terorizma, sve gde je Tramp doprineo nekim promenama. "Potrebno nam je više SAD, ne manje", podvukao je Ssalenberg.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: