Završeno jesenje zasedanje Narodne skupštine, usvojen zaključak Evropske komisije

Usvajanjem zaključaka povodom predstavljanja izveštaja Evropske komisije o Srbiji za 2020. godinu danas je završeno redovno jesenje zasedanje Skupšrtine Srbije.

Izvor: B92

Utorak, 29.12.2020.

14:46

Završeno jesenje zasedanje Narodne skupštine, usvojen zaključak Evropske komisije
Depositphotos/kuzmire

Poslanici su jesenje zasedanje, shodno Zakonu o Narodnoj skupštini, završili uz intoniranje himne "Bože pravde" i svečanu gardu Vojske Srbije na ulazu u Dom Narodne skupštine.

Narodna skupština sastaje se u dva redovna zasedanja godišnje. Prvo redovno zasedanje počinje prvog radnog dana u martu, a drugo redovno zasedanje počinje prvog radnog dana u oktobru.

Redovno zasedanje ne može trajati duže od 90 dana.

Tokom redovnog jesenjeg zasedanja poslanici su usvojili budžet za 2021.godinu, Kodeks ponašanja narodnih poslanika, izabrali više predsednika sudova širom Srbije, članove Državnog veća tužilaca, pomerili su rok za uvođenje platnih razreda na 1. januar 2022.godine, usvojili povećanje takse za javne medijske servise sa 255 dinara na 299 dinara, i potvrdili niz sporazuma.

Usvojen izveštaj Evropske komisije

Skupština Srbije usvojila je danas zaključke o izveštaju EK o napretku Srbije za 2020. koji se prvi put našao pred poslanicima, zaključke je predsedniku parlamenta podnelo 15 poslanika.

Činjenicu da se izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije prvi put našao pred poslanicima pozdravio je ranije šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Dokument, inače, sadrži pet zaključaka, a jedan od njih je da će Skupština Srbije konstatovati preporuke iz izveštaja EK, posebno one koji se odnose na vladavinu prava i funkcionisanje demokratskih institucija.

Pozdravljaju se napori Vlade Srbije preduzeti u cilju ispunjavanja kriterijuma za članstvo u EU i poziva se Vlada da održi snažnu dinamiku pregovora u skladu sa novom metodologijom proširenja.

Takođe, zaključak je i da će skupština konstatovati preporuke koje se odnose na njen rad, te da će ostati aktivno uključena u realizaciju Međustranačkog dijaloga uz posredovanje Evropskog parlamenta.

Narodna skupština ukazuje na potrebu daljeg rada svih institucija na ispunjavanju preporuka iz izveštaja EK, a nakon rasprave zaključke bi trebalo objaviti u Službenom glasniku.

Tokom rasprave premijerka Ana Brnabić ponovila je juče u parlamentu da evropske integracije ostaju strateški prioritet Srbije i jedan od najvažnijih zadataka, navodeći da one počivaju na tri stuba - ekonomskim reformana, reformi javne uprave i vladavini prava.

Brnabićeva se zahvalila na inicijativi da se o izveštaju EK diskutuje pred poslanicima i dodala da će diskusija u plenumu o izveštaju EK o Srbiji postati redovna praksa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: