Međunarodne organizacije zabrinute za sudbinu migranata u BiH

Najveće svetske humanitarne organizacije su, u zajedničkom saopštenju, izrazile zabrinutost za sudbinu nekoliko stotina migranata u Bosni i Hercegovini.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.12.2020.

23:23

Međunarodne organizacije zabrinute za sudbinu migranata u BiH
EPA-EFE/ Fehim Demir

Oni su ustakli da su već prijavljeni slučajevi promrzlina i hipertermije medju onima koji su ostali bez skloništa nakon zatvaranja kampa "Lipa" kod Bihaća.

Danski savet za izbeglice, UNHCR, Međunarodna organizacija za migracije (IOM), kao i organizacije "Spasimo decu" i "Lekari bez granica", u saopštenju pozivaju vlasti BiH da "krajnje hitno reaguju, jer su oni koji su ostali na mestu zatvorenog kampa u neposrednom riziku kada se radi o bezbednosti, zdravlju i zaštiti", prenosi Radio slobodna Evropa.

"Humanitarne agencije već su upozoravale vlasti u BiH da će migranti i tražioci azila biti izloženi velikom riziku, ukoliko se pre zime ne pronađe prikladno sklonište. Međutim, do sada nisu predložena bilo kakva rešenja", dodaje se u saopštenju.

Danski savet za izbeglice napominje da su agencije i organizacije koje su potpisale saopštenje spremne da pomognu vlastima u BiH da pronađu bezbedno rešenje za migrante.

Predstavnici IOM u BiH su se 23. decembra povukli iz privremenog migrantskog kampa "Lipa", udaljenom oko 30 kilometara od Bihaća, pri čemu su prestali pružali pomoć u tom kampu. Istog dana izbio je požar u jednom šatoru, a veliki deo kampa je uništen.

Nakon povlačenja IOM-a, zamenski smeštaj za migrante iz tog kampa nije osiguran.

Veće ministara BiH donijelo 21. decembra, odluku o uspostavljanju privremenog prihvatnog centra za smeštaj migranata "Lipa", na području Bihaća a skupština Unsko-sanskog Kantona nije prihvatila instrukcije Ministarstva bezbednosti o vraćanju migranata u nekadašnji migratski kamp "Bira", dok se radovi u kampu "Lipa" ne završe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: