Preminuo čuveni dvostruki špijun - Putin izjavio saučešće

Dvostruki agent Džordž Blejk preminuo je u Rusiji u 98. godini, prenosi "Rojters".

Izvor: RTS

Subota, 26.12.2020.

17:33

Preminuo čuveni dvostruki špijun - Putin izjavio saučešće
Foto: EPA-EFE/SERGEI CHIRIKOV

Bio je poslednji u nizu britanskih špijuna čiji je tajni rad za Sovjetski Savez ponizio obaveštajni establišment nakon što je otkriven u jeku Hladnog rata.

Britanija navodi da je 1950-ih razotkrio identitete stotina zapadnih agenata širom istočne Evrope, od kojih su neki pogubljeni zbog njegove izdaje.

Slučaj Džordža Blejka bio je među najozloglašenijim u Hladnom ratu, zajedno sa britanskim dvostrukim agentima poznatim kao Petorka iz Kembridža.

Otkriven kao sovjetski špijun 1961. godine, Blejk je osuđen na 42 godine robije u londonskom zatvoru "Vormvud Skrabs". Iz zatvora je pobegao 1966. godine uz pomoć drugih zatvorenika i dvojice mirovnih aktivista, a prošvercovan je iz Velike Britanije kamperskim kombijem.

Prošao je kroz zapadnu Evropu neotkriven, prešao gvozdenu zavesu i dospeo u Istočni Berlin.

Ostatak života proveo je u Sovjetskom Savezu, a zatim u Rusiji, gde je proglašen herojem.

Govoreći o svom životu u intervjuu za Rojters u Moskvi 1991. godine, Blejk je rekao da je verovao da se svet nalazi u predvečerju komunizma.

Prema njegovim rečima, to je bio ideal koji bi se, da se mogao postići, isplatio.

"Mislio sam da bi to moglo biti i učinio sam što sam mogao da mu pomognem, da izgradim takvo društvo. Nije se pokazalo mogućim. Ali, mislim da je to plemenita ideja i mislim da će joj se čovečanstvo vratiti", kazao je Blejk.

U poruci saučešća koju je objavio Kremlj, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je Blejk bio profesionalac posebne vitalnosti i hrabrosti koji je dao neprocenjiv doprinos globalnom strateškom paritetu i miru.

"Sećanje na ovu legendarnu osobu zauvek će biti sačuvano u našim srcima", napisao je Putin.

MI6 ga šalje u Berlin 1955.

Blejk je rođen u Roterdamu u Holandiji 11. novembra 1922. Njegova majka je bila Holanđanka, a otac Egipćanin jevrejske veroispovesti, koji je bio naturalizovani Britanac.

Pobegao je iz Holandije u Drugom svetskom ratu pošto se pridružio holandskom pokretu otpora kao kurir i stigao do Britanije januara 1943. Nakon pridruživanja britanskoj mornarici, počeo je da radi u Britanskoj tajnoj obaveštajnoj službi, MI6, 1944. godine.

Posle rata, Blejk je kratko služio u nemačkom gradu Hamburgu i studirao je ruski jezik na Kembridžu, pre nego što je poslat 1948. u Seul, gde je prikupljao obaveštajne podatke o Severnoj Koreji, Kini i sovjetskom Dalekom istoku.

Uhapšen je i zatvoren kada su severnokorejske trupe zauzele Seul nakon započinjanja Korejskog rata 1950. godine. Tokom boravka u severnokorejskom zatvoru postao je predani komunista, čitajući dela Karla Marksa i osećajući bes zbog američkog bombardovanja Severne Koreje.

Nakon puštanja 1953. godine, vratio se u Britaniju, a 1955. godine MI6 ga je poslao u Berlin, gde je prikupljao informacije o sovjetskim špijunima, ali je, takođe, prenosio tajne Moskvi o britanskim i američkim operacijama.

"Sretao sam sovjetskog druga otprilike jednom mesečno", rekao je Blejk u intervjuu iz 2012. godine, koji je objavio ruski list Rosiskaja Gazeta.

Blejk je opisao kako je za sastanke putovao u sektor Berlina pod sovjetskom kontrolom železnicom koja je spajala različite delove podeljenog grada. Njegov kontakt bi ga čekao u automobilu i otišli bi na sigurno mesto.

"Predao sam filmove i razgovarali smo. Ponekad smo popili čašu šampanjca Cimljansk (sovjetsko penušavo vino) ".

Blejka je na kraju razotkrio poljski dezerter i odveo kući u Britaniju, gde je osuđen i zatvoren.

Nakon bega iz zatvora, iza sebe je ostavio suprugu Gilijan i troje dece. Nakon što se Gilijan razvela od njega, Blejk se oženio ruskinjom Idom. Radio je u Institutu za spoljne poslove pre nego što se povukao sa njom u seosku kuću izvan Moskve. Sa Idom je dobio sina Mišu.

Džordž Blejk je Georgije Ivanovič

Blejka, koji se uzeo rusko ime Georgije Ivanovič, Putin je 2007. godine odlikovao medaljom i imao je čin potpukovnika u bivšoj službi bezbednosti KGB, od koje je primao penziju.

"Ovo su najsrećnije godine mog života i najmirnije", rekao je Blejk u intervjuu 2012. godine povodom svog 90. rođendana. Tada mu je, rekao je, vid otkazao i bio je "praktično slep". Nije izrazio žaljenje zbog svoje prošlosti.

"Osvrćući se na svoj život, sve mi se čini logično i prirodno", rekao je, opisujući sebe kao srećnika.

Iako je radio odvojeno od Petorke iz Kembridža - špijunskog lanca bivših studenata tog univerziteta koji su prosleđivali informacije Sovjetskom Savezu - Blejk je rekao da je tokom penzionisanja upoznao dvoje od njih, Donalda Meklina i Kim Filbija.

Prisetio se ispijanja martinija, omiljenog koktela fiktivnog britanskog špijuna Džejmsa Bonda, sa Filbijem, ali rekao je da je duhom bliži Meklinu.

Meklin je umro u Rusiji 1983., a Filbi 1988. Od ostatka grupe, Gaj Bardžes je umro u Rusiji 1963, a Entoni Blant u Londonu 1983.

Džon Kejrnkros, poslednji kog su novinari i bivši sovjetski obaveštajci javno identifikovali, umro je u Engleskoj 1995.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: