Skupština danas "kao na Kongresu komunista"

Skupština Srbije počela je danas raspravu o izveštajima nezavisnih institucija.

Izvor: B92

Subota, 26.12.2020.

12:28

Skupština danas
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Na dnevnom redu su izveštaji Zaštitnika građana za 2019.godinu, izveštaj Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, izveštaj Poverenika za zaštitu ravnopravnosti za 2019.godinu i izveštaj o radu Državne revizorske institucije za 2019.godinu.

Predsednica odbora za finansije Aleksandra Tomić rekla je da je taj Odbor imao dobru saradnju sa DRI i sa Ministarstvom finansija, te da je rezultat toga 40 zakona u oblasti finansija u ovoj godini.

Ona je navela da je DRI uradio izveštaj na standardizovan način, kao i da je 88 od 159 subjekata uvelo sistem interne kontrole.

Interni kontrolor, kaže, skreće pažnju rukovodstvu na koji način treba da vodi finansija u skladu sa propisima.

Tomić je kazala i da je DRI dao 1970 preporuka, od toga se više od 1.200 odnosilo na finansijski izveštaj.

Martinović Pašaliću: Čitaš kao na Kongresu komunista…

Zaštitnika građana Zorana Pašalića, koji je danas u Skupštini Srbije detaljno obrazložio izveštaj o radu u 2019, kritikovao je šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović, koji mu je dobacio da čita kao da je na “Kongresu komunista”.

“Ovo nije Osmi kongres. Čitaš mi referat kao da smo na Osmom kongresu Saveza komunista”, rekao je Martinović.

“Ja se stvarno izvinjavam, ali dosta smo radili 2019.godine”, rekao je Pašalić.

“Znam, ali vidiš da nema poslanika. Sve to ima u materijalu. Ubili smo sednicu”, primetio je Martinović.

Pašalić je nastavio izlaganje još neko vreme, a onda se za reč javio šef poslanika Stranke pravde i pomirenja-Ujedinjena seljačka stranka Samir Tandir. koji je takođe negodovao zbog dužine Pašalićevog govora.

Tandir je rekao da bi predsednik Skupštine Srbije trebalo da obavi razgovor sa ljudima koji dolaze u salu.

“Znači, sad će pauza, a mi još nismo počeli diskusiju i nismo odmakli dalje od jednog poslanika. Šta bi se desilo da je ministar finansija ovde od stranice do stranice obrazlagao budžet? Mi bismo i danas raspravljali o budžetu”, konstatovao je Tandir.

Poverenik: Informacije najviše traže građani, pa onda mediji

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović izjavio je danas da je u 2019. godini primio oko 14.000 predmeta, od kojih se najveći broj odnosio na povredu prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

Marinović je u Skupštini Srbije, podnoseći izveštaj za 2019, rekao da je u odnosu na 2018. broj žalbi povećan za 60 odsto, a razlog tome je što je jedan tražilac informacija tražio podatke od svih prosvetnih ustanova u Srbiji.

On je naveo da informacije najviše traže građani-pojedinci, pa tek onda udruženja građana, novinari, sami organi vlasti, političke strane i privredni subjekti.

Prema njegovim rečima, podnosioci zahteva najteže dolaze do onih informacija koje su u vezi s budžetskim sredstvima, javnim nabavkama, investicijama i evidenciji o javnim sredstvima.

Marinović je kazao da se stanje u ostvarivanju prava na slobodan pristup informacijama nije bitno promenilo i da najveći broj žalbi dolazi zbog “ćutanja administracije”.

Kako objašnjava, organ vlasti bi u određenom roku trebalo da se izjasni o zahtevu, pa samim tim može i da odbaci zahtev ili da delimično da odgovor, ali ukazuje da 50 odsto žalbi dolazi upravo zbog toga što odgovora nema.

“U strukturi žalbi o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, 61 odsto čine žalbe protiv državnih organa i organizacija, a od toga četvrtina je protiv ministaratva i organa u njihovom sastavu”, istakao je Marinović.

Naveo je da je “izgovor” organa zbog čega ne dostavljaju podatke taj da je informacija poverljiva ili da bi njenim davanjem bila ugrožena nečija privatnost, i istakao da je to “najčešće bez argumentacije".

On je kazao da je u 2019. godini Poverenik izvršio 701 nadzor nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, a da je najčešći razlog za pokretanje postupka nadzora bila upotreba ličnih podataka, imena, prezimena i adresa nekih lica.

“Poslali smo na adrese raznih rukovalaca podacima 1.053 kontrolne liste na koje je odgovorilo 975 rukovalaca, 72 nisu. Na osnovu popunjenih lista izvršili smo procenu nivoa rizika obrade podataka o ličnosti”, rekao je Marinović.

Poverenik je istakao da je važno da se usvoje izmene i dopune Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, i naveo da je dostavio i izmenu i dopunu postojeće Strategije zaštite podataka o ličnosti, usklađenu sa aktuelnim stanjem u oblasti zaštite podataka o ličnosti.

Za vikend radno

Poslanici Skupštine Srbije radiće ovog vikenda, a na dnevnom redu su izveštaji nezavisnih državnih organa, kao i Predlog zaključka povodom predstavljanja izveštaja Evropske komisije o Srbiji za 2020.godinu.

Poslanici će danas na posebnoj sednici raspravljati o izveštajima Zaštitnika građana, Poverenika za informacije od javnog značaja, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Državne revizorske institucije.

Predlog zaključka povodom predstavljanja izveštaja EK o Srbiji za 2020. godinu naći će se na dnevnom redu nove sednice, koja će početi u nedelju, 27. decembra.

Na toj sednici je i dopuna Zakona o javnim medijskim servisima, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o kinematografskoj koprodukciji između Vlade Srbije i Vlade Francuske, kao i Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora između Srbije i Japana o otklanjanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak i sprečavanju poreske evazije i izbegavanja.

Poslanici će raspravljati i o Predlogu Zakona o potvrđivanju Ugovora o zajmu za izgradnju autoputa E-80 Niš Merdare, deonica Niš-Pločnik, faza 1, između Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: