Ruske trupe i strah od puča

U nastojanju Moskve da preko jedne od najsiromašnijih afričkih zemalja proširi svoju sferu uticaja na tom kontinentu, poslate trupe u CAR.

Izvor: Beta, Beta/AP

Petak, 25.12.2020.

10:26

Ruske trupe i strah od puča
EPA-EFE Philipp Guelland/Ilustracija

Rusija je poslala trupe u Centralnoafričku Republiku na poziv vlade te države kojoj pred izbore prete pobunjeničke grupe, prenosi danas Radio slobodna Evropa pisanje svetskih medija.

Ulice prestonice CAR Bangija u sreduzahvatila je panika, sa zatvaranjem radnji i ljudima koji se kriju u svojim domovima dok se zemlja pripremala za opšte izbore koji su podstakli nasilje, prenosi Rojters.

Ruanda i Rusija poslale su vojnu pomoć da bi pomogle vladi da uspostavi mir, dok se snage bezbednosti i mirovne snage UN bore s pobunjenicima koji su zauzeli gradove i puteve van glavnog grada.

Najnovija kriza rasplamsala se pošto je najviši sud u zemlji odbio nekoliko kandidatura za izbore u nedelju, 27. decembra, uključujući bivšeg predsednika Fransoaa Bozizea kojeg vlada optužuje da planira puč s nekoliko pobunjeničkih grupa, što bivši predsednik negira.

Rusija, koja želi da poveća uticaj u Africi, saveznik je predsednika Fosten-Arkanža Tuadera, što se, kako navodi Rojters, doživljava kao pretnja uticaju bivše kolonijalne moći Francuske u frankofonoj zemlji.

Brojne pobunjeničke grupe obrazovale su savez i zapretile da će krenuti glavnim gradom uoči izbora na kojima je favorit Tuadere.

CAR, bogata dijamantima, drvetom i zlatom, prošla je kroz pet pučeva i brojne pobune od sticanja nezavisnosti od Francuske 1960. godine, a ponovo je zahvaćena nestabilnošću posle svrgavanja predsednika Bozizea 2013. Uprkos nekolicini mirovnih sporazuma i prisustvu više od 12.800 mirovnjaka UN zemlja nije uspela da se stabilizuje.

Rusija je poslala dodatnih 300 vojnih instruktora u CAR zbog, kako je navelo rusko ministarstvo spoljnih poslova, "naglog pogoršanja bezbednosti", ukazuje BBC, ukazujući da je Moskva navela da je vlada CAR, kojoj prete pobunjeničke grupe uoči izbora, tražila pomoć.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Bogdanov rekao je da ruska vojska nije umešana u borbe u CAR i da vojni instruktori "nisu vojska niti specijalne snage".

Međutim, portparol vlade CAR, kojeg citira novinska agencija AFP, rekao je da je Rusija poslala "nekoliko stotina vojnika i teškog naoružanja" da podrži vladu. Pripadnici privatnog ruskog obezbedjenja radili su u CAR na bezbednosti vlade i pomažući u zaštiti ključnih privrednih objekata, navodi BBC.

Ruanda, koja ima trupe u okviru misije UN u CAR, takodje je najavila da će povećati njihov broj da bi podržala vladu. Najmanje 750 ruandskih vojnika i policajaca nalazi se u okviru mirovnih snaga UN Minusca.

CAR je jedna od afričkih najnestabilnijih i najsiromašnijih zemalja iako je bogata dijamantima i uranijumom. UN procenjuju da polovina stanovništva zavisi od humanitarne pomoći, a da je do petine ljudi raseljeno.

Moskva slanjem trupa u CAR pokušava da nadmaši Pariz i proširi svoj uticaj u Africi koristeći izbore u bivšoj francuskoj afričkoj koloniji gde rastu strahovi od puča, ocenjuje Tajms.

Bliskost predsednika Tuadera s Rusijom smatra se udarcem ambicijama francuskog predsednika Emanuela Makrona da ponovo uspostavi uticaj u frankofonskoj Africi, dok se, ističe Tajms, težnja ruskog predsednika Vladimira Putina da zadobije uticaj medju afričkim liderima poklapa sa smanjenjem veza SAD sa kontinentom.

Rivalitet Pariza i Moskve za uticaj u Africi očigledan je i na internetu. Fejsbuk je ukazao na niz lažnih naloga povezanih s, kako navodi londonski list, francuskom vojskom i sumnjivim ruskim likovima, koji su kršili njegova pravila o mešanju stranih ili državnih organa.

Jedna od mreža koju je Fejsbuk ugasio bila je direktno povezana s Jevgenijem Prigožinom, ruskim biznismenom s bliskim vezama s Kremljem i koji je u SAD optužen za mešanje u izbore 2016. godine koristeći svoje fabrike trolova, što je on negirao.

Ruske trupe i strah od puča podgrevaju tenzije uoči izbora u CAR, koji će biti presudni test za dvogodišnji mirovni sporazum koji nije uspeo da potpuno uguši nasilje pobunjenika, ali i za nastojanja Rusije koja želi da proširi svoju globalnu sferu uticaja, ocenjuje Fajnenšl tajms.

Moskva je gajila odnos s Tuaderom kao saveznikom preko prodaje oružja i moćne Vagner grupe povezane s Kremljom, ističe Fajnenšel tajms, dodajući da plaćenici te grupe obučavaju lokalne vojnike i štite predsednika čiji je savetnik za nacionalnu bezbednost bivši ruski špijun.

"Ne možete biti globalna sila ako ste samo na Bliskom istoku ili Balkanu, morate biti svuda, a boravak u CAR su dobra vrata za podregion (centralne Afrike)", rekao je Hans de Mari Hengup iz Medjunarodne krizne grupe, dodajući da se u tom regionu nalaze i resursima bogatije zemlje poput Republike Kongo ili Kameruna. "Rusija je imala monopol u Sudanu koji sada osporavaju SAD pa bi CAR mogla biti još važnija."

Iako je Rusija najuticajnija zemlja u politici u CAR, Francuska je i dalje ključni donator, a francuske kompanije, poput naftne korporacije Total ili telefonskog operatera Oranž posluju u toj zemlji.

Analitičar iz Međunarodne krizne grupe rekao je da bi Tuaderov poraz na izborima bio značajan gubitak za Moskvu, dok je za Francusku ulog manji, pošto je njen uticaj u regionu i širi i dublji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: