Pojavila se nova vrsta koronavirusa; Zabranjeni letovi, hitan sastanak EU; "Vakcina efikasna"

Novi soj koronavirusa, koji se pojavio u jugoistočnoj Engleskoj, pronađen je u Danskoj, Holandiji i Australiji.

Izvor: Beta

Nedelja, 20.12.2020.

16:50

Pojavila se nova vrsta koronavirusa; Zabranjeni letovi, hitan sastanak EU;
Foto: Tanjug/Amir Cohen/Pool via AP

To je saopštila danas tehnička direktorka Svetske zdravstvene organizacije, Marija van Kerkhove.

"Nova vrsta korone se pojavila u Danskoj, Holandiji, a bio je jedan slučaj i Australiji, ali se tamo nije širio dalje", rekla je Van Kerkhove za BBC, a preneo CNN.

Upitana da odgovori da li je novji soj došao iz jugoistočne Engleske, odgovorila je potvrdno:

"Da. Prema informacijama koje Engleska deli sa nama, novi soj je došao ili sa jugoistoka Engleske ili iz Londona".

Ona je dodala da je Velika Britanija utvrdila postojanje novog soja virusa "još u septembru, koji je i tada cirkulisao jugoistokom Engleske"

"Zabrinuti smo zbog širenja virusa i zbog činjenice da ima mnogo mutacija. Svesni smo da novi soj ne izaziva teže slučajeve prema preliminarnim rezultatima, međutim, studije su u toku i tek ćemo videti rezultate", kazala je ona.

Van Kerkhove je rekla da će dalje sekvenciranje biti od pomoći da se sazna da li ovaj soj cirkuliše još negde u svetu.

"Što duže se ova vrsta širi, ima veću mogućnost da se promeni. Stvarno moramo da učinimo sve da ga zaustavimo", zaključila je predstavnica SZO.

Nešto ranije je premijer Velike Britanije Boris Džonson rekao da je novi soj koronavirusa za 70 odsto zarazniji nego prethodni sojevi.

Sve informacije u vezi sa pandemijom koronavirusa pratite iz minuta u minut OVDE.

Hitan sastanak EU

Evropski savet organizaovao je danas video konfrenciju sa zemljama članicama EU 27 kako bi se razmotrila situacija i nove mere u pogledu informacija o novom soju koronavirusa prijavljenom u Velikoj Britaniji.

Iako su u petak u EU institucijama u Briselu zvanično počeli praznični odmori, a većina EU zvaničnika i diplomata otputovala kućama, situacija sa širenjem novog soja korona virusa u Velikoj Britaniji izazvala je zabrinutost i vanredne konsultacije unutar EU 27.

Ambasadori zemalja Evropske unije (EU) sutra će u Briselu održati sastanak o novom ograničenju kretanja zbog pojave novog soja koronavirusa u Velikoj Britaniji.

Takva odluka je doneta pošto je britanski premijer Boris Džonson u subotu uveo karantin u Londonu i u delu Engleske posle pojave tog virusa.

Neimenovani zvaničnik EU naveo je da će ambasadori, između ostalog, razmatrati uvođenje mera kao što su PCR testovi za putnike koji dolaze iz Velike Britanije.

Novi soj virusa se eksponencijalno širio tokom zaključavanja

Foto: Tanjug/Steve Parsons/PA via AP
Grupa naučnika koja savetuje britansku vladu o koronavirusu objavila je zapisnik sa sastanka o novom soju virusa.

Nervtag, koji se bavi novim respiratornim pretnjama, zaključio je sa „umerenim samopouzdanjem“ da novi soj virusa pokazuje „značajno povećanje infektivnosti“ u poređenju sa drugim varijantama, prenosi BBC.

Naučnici su o ovoj novoj varijanti, brzo nazvanoj VUI-202012/01 (prvi virus pod istragom u decembru 2021), zaključili i da je pokazala eksponencijalni rast tokom perioda kada su postojale nacionalne mere zaključavanja.

Nova varijanta, kako se navodi, može biti „izazovna“ za praćenje, tako da procene učestalosti mogu biti potcenjene.

Dodaje se da još uvek nema dovoljno podataka da bismo znali zašto se ova varijanta širi lakše od drugih.

Nekoliko slučajeva zaraze novim sojem korona virusa je zabeleženo na međunarodnom nivou, ali prijavljen je jedan potvrđeni "izvoz" iz Velike Britanije u Australiju.

Bolji podaci o reinfekciji, starosnoj distribuciji infekcija i stopi smrtnosti slučajeva biće dostupni sledeće nedelje, navodi se u zapisniku.

Više država EU zabranilo letove iz Velike Britanije zbog novog soja koronavirusa

Foto: Tanjug/Graham Hughes/The Canadian Preš via AP
Više članica Evropske unije odlučilo je danas da zabrani letove iz Velike Britanije, dok Nemačka razmatra tu mogućnost, u pokušaju da spreči prenošenje novog soja koronavirusa koji se širi jugom Engleske.

Holandija je jutros zabranila letove najmanje do kraja godine, dok je belgijski premijer Aleksander De Kro rekao da je "iz predostrožnosti" izdao takvu naredbu za period od 24 časa koji počinje u ponoć.

"Ima mnogo pitanja o ovoj novoj mutaciji i da li je možda već na (evropskom) kopnu", kazao je De Kro i dodao da se nada da će situacija biti jasnija do utorka.

Belgija je obustavila i železnički saobraćaj sa Velikom Britanijom, a zbog te odluke od sutra neće saobraćati ni vozovi Eurostara između Londona, Brisela i Amsterdama. Ta kompanija poznata po brzim vozovima navela je da saobraćaj između Londona i Pariza neće biti obustavljen.

Italija i Austrija su saopštile da će obustaviti avionski saobraćaj sa Velikom Britanijom, ne navodeći kada će zabrana biti na snazi.

Ministar spoljnih poslova Italije Luiđi Di Majo naveo je da Vlada priprema meru "da zaštiti Italijane" od nove varijante koronavirusa.

U Velikoj Britaniji zvanično živi više od 327.000 italijanskih državljana, dok ih prema nezvaničnim podacima ima oko 700.000.

Visoki zvaničnik nemačke vlade rekao je agenciji Dpa da je ograničenje letova iz Velike Britanije "ozbiljna mogućnost".

Vlada Nemačke, koja predsedava Evropskoj uniji, u bliskom je kontaktu sa susednim zemljama povodom nove opasnosti, navela je Dpa.

Premijer Andrej Plenković večeras je saopštio da Hrvatska privremeno, na 48 sati, prekida vazdušni saobraćaj sa Velikom Britanijom zbog novog soja koronavirusa identifikovanog u toj zemlji.

"S obzirom na nova saznanja o bržem intenzitetu širenja kovida-19 u Ujedinjenom Kraljevstvu, Hrvatska će iz mere opreza privremeno obustaviti putnički vazdušni saobraćaj iz Velike Britanije na 48 sati, dok se ne preciziraju informacije o mogućem novom soju virusa. Prioritet je zaštita zdravlja građana", napisao je Plenković na Tviteru.

Češka za sada nije uvela zabranu letova, ali jeste strože mere karantina za ljude koji dolaze iz Velike Britanije.

Francuska od večeras u ponoć obustavlja sva putovanja građana kao i prevoz robe drumskim, vazdušnim, pomorskim i železničkim saobraćajem iz Velike Britanije gde je otkriven novi soj koronavirusa, saopštila je vlada.

"Biće dozvoljen prevoz robe bez pratnje, kao i protok ljudi i saobraćaj ka Velikoj Britaniji", dodala je francuska vlada.

Bugarska će suspendovati vazdušni saobraćaj sa Velikom Britanijom od ponoći do 31. januara, kako bi sprečila da se u Bugarsku prenese novi soj korona virusa, saopšteno je danas iz bugarske vlade.

Prethodno je danas i iz ministarstva zdravlja Bugarske najavljeno da se zbog pojave novog soja korona virusa uvode nove restriktivne mere za sve putnike koji dolaze iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Naredbu o uvođenju obaveznog 10-dnevnog karantina za sve putnike koji dolaze iz Velike Britanije i Severne Irske, uključujući i državljane Bugarske, izdao je bugarski ministar zdravstva Kostadin Angelov, preneo Rojters.

Države članice EU navode da reaguju na oštrije mere u Londonu i okolnim oblastima koje je juče uveo britanski premijer Boris Džonson.

Džonson je rekao da nova varijanta koronavirusa koja se prenosi 70 odsto brže od dosadašnjih utiče na brzo širenje novih infekcija u Londonu i na jugu Engleske.

On je dodao da nema dokaza koji ukazuju da je novi oblik virusa smrtonosniji ili da izaziva teže simptome, kao i da nema dokaza da će vakcina biti manje efikasna protiv njega.

Stranke u Severnoj Irskoj traže hitan sastanak

U Severnoj Irskoj četiri od pet glavnih stranaka u parlamentu zatražilo je hitan izvršni sastanak kako bi razgovarali o novom soju koronavirusa i pravilima tokom božićnog perioda.

Severna Irska tek treba da najavi bilo kakvo pooštravanje božićnih pravila poput onih koje smo videli u Engleskoj, Škotskoj i Velsu, navodi BBC.

Prema izveštajima, Sin Fein, SDLP i Alijansa napisali su zajedničko pismo premijeru i zameniku premijera tražeći sastanak danas.

Stranke kažu da moraju da se uvere da su propisi i ograničenja za Božić i šestonedeljno zaključavanje od 26. decembra "dovoljno čvrsti" da zaštite javno zdravlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Podeli: