Bajden i predsednik Meksika razgovatali o regionalnim migracijama

Izabrani predsednik SAD Džo Bajden i predsednik Meksika Andres Manuel Lopes Obrador razgovarali su telefonom.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 20.12.2020.

09:14

Bajden i predsednik Meksika razgovatali o regionalnim migracijama
Getty umages/ Tom Brenner

Oni su se saglasili da će raditi na humanoj strategiji za regionalne migracije tako što će rešavati njihove osnovne uzroke u Centralnoj Americi i južnom Meksiku.

Kako je saopštio Bajdenov tim, dvojica lidera razgovarali su o zajedničkom radu na novom pristupu regionalnoj migraciji, "kojim bi se ponudila alternativa za opasno putovanje u SAD", prenosi Rojters.

Lideri dve zemlje izrazili su zajedničku želju za bavljenje razlozima za migracije u Salvadoru, Gvatemali, Hondurasu i južnom Meksiku.

Kako dodaje Bajdenov tim, novoizabrani predsednik obećao je da će razviti regionalnu i graničnu infrastrukturu i kapacitete potrebne da bi se olakšao "novi uređeni i humani pristup migracijama, kojim će se poštovati međunarodne norme u pogledu postupanja prema tražiocima azila".

U saopštenju navodi se da je Bajden ukazao na potrebu da se oživi američko-meksička saradnja kako bi se osigurala "sigurna i uredna migracija", obuzdala pandemija korona virusa, oživela ekonomija Severne Amerike i obezbedila zajednička granica.

Lopes Obrador je na nalozima na društvenim mrežma naveo da su dvojica lidera potvrdila posvećenost saradnji "za dobrobit naših naroda i naših država", dodaje AP.

Meksički predsednik, kao i njegov kolega iz Brazila Žair Bolsonaro, čestitao je Bajdenu na pobedi tek pošto je Elektorski koledž potvrdio rezultate glasanja na predsedničkim izborima u SAD, koji su održani 3. novembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: