Švedska zvanično priznala grešku: Nismo uspeli

Sistemski nedostaci u nezi starih lica, zajedno sa neodgovarajućim merama vlade i agencija, doprineli su velikom broju preminulih u domovima za stare Švedske.

Izvor: Tanjug

Utorak, 15.12.2020.

18:37

Švedska zvanično priznala grešku: Nismo uspeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Domenico Stinellis

To se navodi u današnjem početnom izveštaju zvanične komisije te zemlje.

Švedska pandemijska strategija zasnivala se na izbegavanju zaključavanja i maski, sa otvorenim školama, restoranima i preduzećima i uz apel na ljude da drže socijalnu distancu i vode računa o higijeni, preneo je Rojters.

Kako se broj smrtnih slučajeva povećavao posle proleća, posebno u domovima za stare, imenovana je komisija koja će proceniti odgovor Švedske na epidemiju.

Komisija je saopštila ranije poznate strukturne probleme u okviru sistema nege starih, za čiju smrt odgovornost dele vlasti, regioni, pružaoci privatne nege i opštine.

Ona je istakla da su vladine mere zaštite starih tokom proleća usledile kasno i da nisu bile odgovarajuće.

Premijer Švedske Stefan Lofven branio je generalnu strategiju, ali je priznao da Švedska nije uspela da zaštiti starije, istakavši da je briga o zdravlju i starijima stvar regionalnih vlasti, a ne centralne vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: