Neviđen diplomatski skandal u Sarajevu; Stiglo i objašnjenje

Sarajevo -- Dva člana Predsedništva BiH neće prisustvovati sastanku s ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom, prenose sarajevski mediji.

Izvor: B92, Tanjug, klix.ba
Podeli
Tanjug/AP Photo/Kemal Softic
Tanjug/AP Photo/Kemal Softic

Kako navodi Klix.ba, najpre je hrvatski član Predsedništva Željko Komšić odbio da se sastane s ruskim šefom diplomatije, a potom je to isto objavio i bosanski član Predsedništva Šefik Džaferović.

Epilog ovog diplomatskog skandala je da je srpski član Predsedništva Milorad Dodik, na kraju, sam primio Lavrova.

Objašnjenje

Prema zvaničnom objašnjenju, koje je usledilo nedugo nakon odbijanja da odu na sastanak, Komšić i Džaferović kažu da su to učinili zato što ruski zvaničnik nije poštovao institucije i Ustav BiH.

Džaferovć i Komšić su to rekli na zajedničkoj konferenciji u Predsedništvu BiH, gde su u tom trenutku razgovarali Lavrov i srpski član Predsedništva i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Rekli su da su nameravali da odu na sastanak sa ruskim ministrom i da mu kažu sve što imaju, ali su se, ipak, odlučili za zajedničku konferenciju za novinare, jer to, smatraju, ima veću težinu.

Kao razloge nepoštovanja institucija BiH, naveli su to što tokom sinoćnjeg susreta Lavrova sa Dodikom u Istočnom Sarajevu nije bilo simbola BiH, ali i neke izjave Lavrova, posebno onu kojom pozdravlja Rezoluciju Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti u slučaju da BiH pristupi nekoj od asocijacija, u ovom slučaju NATO. Komšić je ocenio da Lavrov, kao iskusni diplomata, zna da njegovi potezi koji su unapred isplanirani šalju određenu poruku.

A te poruke Lavrova nakon susreta sa Dodikom, Komšić i njegov kolega Džaferović doživljavaju kao "nipodaštavanje i negiranja institucija BiH".

"Lavrov kao savršeno informisan morao je da zna da takvu odluku mogu doneti samo državni organi BiH", rekao je Komšić, uz podsećanje da je BiH donela odluku o pristupanju EU i NATO.

Komšić je rekao da je opredeljenje BiH da ima dobre odnose sa Rusijom, ali da, kako je kazao, istovremeno očekuju da onaj koji predstavlja Rusku Federaciju postuje institucije i ustavni sistem BiH. Komšić je pomenuo i oglašavanje portparola Lavrova na društvenim mrežama objavom sa "jednom vrste pretnje" izrečene diplomatskim jezikom.

"Ne možemo graditi odnose na taj način", rekao je Komšić. Džaferović se saglasio sa svim što je izjavio Komšić i istakao da ovim potezom žele da očuvaju dostojanstvo i ponos svoje domovine BiH.

"RF je velika država, svetska sila, BiH to nije ali je važna i značajna država u svetu. Imamo svoj ponos i želimo da kaže šta mislimo u datom trenutku", rekao je.

Izjave Lavrova se, kaže, već duže vremena ponavljaju kroz izjave ambasadora Rusije u BiH.

Džaferović je rekao da poštuje Dejtonski sporazum i dodao da, ako ga poštuje i Lavrov, onda je nužno poštovati kontinuitet BiH i njene institucije, zastavu i simbol države, što, kaže, sinoć nije bio slučaj. Poštovati Dejtonski sporazum znači poštovati i sve njegove anekse, od kojih se jedan odnosi i na visokog predstavnika, koji ne može da ode iz BiH dok se ne donesu ustavne promene.

Džaferović tvrdi da odlazak visokog predstavnika iz BiH traže oni koji se zalažu za secesiju. Ponovio je da visoki predstavnik ne može da napusti BiH, da treba da se ne usvoje ustavne promene, jer, kako tvrdi, država ne može da funkcioniše po aktuelnom Ustavu.

A rusko ministarstvo na Tviteru: Sastali se

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 241 idi na stranu