"Evropa Nostra sprovodi antikosovsku propagandu"

Odluku da se Visoki Dečani uvrste na svetsku listu 12 najugroženijih objekata kulturnog nasleđa, zamenik kosovskog ministra kulture smatra propagandom.

Izvor: Kosovo online

Ponedeljak, 14.12.2020.

11:30

Foto: B92/Željko Tvrdišiæ

Visoke dečane je listu najugroženijih objekata kulturnog nasleđa uvrstila organizacije civilnog društva Evropa Nostra, a Haljilj Matoši smatra da je pristup te organizacije zasnovan na antikosovskoj propagandi, a ne na činjenicama, prenosi Kljan Kosova.

Opština Dečani se dalje kritikuje, piše Kljan Kosova, zbog pokušaja eksproprijacije zemljišta zaštićenih kosovskim zakonom, dok se kao opasnost nagoveštava i mogućnosti izgradnje velikih urbanih objekata u blizini posebne zaštićene oblasti.

Iguman Sava Janjić izrazio je zadovoljstvo nominacijom, nadajući se da će ona naglasiti važnost zaštite spomenika.

Citirano je savetodavno veće koje će izvršiti uži izbor da je “Manastir Dečani ostao talac nerešenog statusa Kosova“, dok je rečenica u članku sa fusnotom.

Lideri kosovskih instutucija često su se susretali sa protivljenjem srpskih sveštenika iz svetilišta pod zaštitom UNESKO, a oko različitih lokalnih i nacionalnih tema.

Organizacija Evropa Nostra, koja broji više od 200 grupnih i pojedinačnih članova, do sada je pet puta objavljivala listu sedam najugroženijih spomenika kulturne baštine u Evropi.

Za 2021. godinu na spisku su i Centralna pošta u Severnoj Makedoniji, Modern teatar u Bugarskoj i kompleks groblja Mirogoj u Hrvatskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: