Kon: Moramo da razmišljamo o ograničenju kretanja VIDEO

Epidemiolog Predrag Kon kazao je da će od sutra na sednici Kriznog štaba svakako biti produženja ovih mera koje već postoje i eventualno dodavanje novih.

Izvor: B92

Nedelja, 13.12.2020.

09:24

Kon: Moramo da razmišljamo o ograničenju kretanja VIDEO
Foto: Screenshot/TV Prva Foto: Screenshot/TV Prva

"S tim što je razrešeno da li će biti novih mera na granicama - hoće, sad je samo tehničko pitanje kako će se to sprovesti. Tako da je to odlučeno", rekao je on.

Kako je naveo, veliko je pitanje da li je moguće kontrolisati privatne proslave Nove godine.

"Zato čovek mora da razmišlja o ograničenju kretanja", kazao je on za Televiziju Prva.

Kon je rekao da odgovorni za mere traže balans, ali da očigledno nisu našli dovoljno načina da ubede ljude da razmišljaju drugačije.

"Ovo je vreme herojstva medicinskog sektora. Paralelan se život vodi - u jednom je ratno stnje, a postoje i oni koji beže od toga, koji žele da po svaku cenu žive normalu. I tu balans treba pronaći", kazao je on.

Napomenuo je da je rasprodaja za Crni petak pokazao kolika je potreba ljudi da pobegnu od svega, opuste se i priušte sebi nešto.

Kazao je da je brojevi na dnevnom nivou opadaju prethodnih dana, ali da je još više prijema, nego otpusta iz bolnica.

"Bez obzira što je veliki ventil bolnica u Batajnici, još uvek se pacijenti iz Beograda leče u drugim gradovima Srbije", napomenuo je Kon.

Kazao je i da je Srbija na granici izdržljivosti čitavog zdravstvenog sistema.

"Mora da se razume da kaga zdravstveni sistem kolabira tada raste smrtnost. Mi po pitanju smrtnosti ne bismo smeli da se osećamo toliko loše, a to je najvažnije. To će vrlo temeljno kasnije da se analizira", kazao je on.

On je dodao da ovo što sada funkcioniše sa razmenom kadra u medicinskom sistemu može da se poredi jedino sa ratnim stanjem.

Po aktuelnim podacima, mi stojimo vrlo dobro.

Sve informacijame u vezi sa epidemijom koronavirusa u Srbiji iz minuta u minut pratite OVDE.

O policijskom času tokom proslave Nove godine

Kon je rekao da je vrlo slična situacija bila u martu kao i sada, idealna za prenos virusa, te da su se videli efekti vanrednog stanja.

"Jasno je nama da je to najefektivnija mera. Da li ćemo pribeći tome, to zavisi, mi insistiramo da se sve mere poštuju, kao što je zabrana okupljanaja više od 5 osoba", kazao je on.

Dodao je da je već govorio na kriznom štabu da takva odluka mora biti odluka čitavog tela, te da je to suština.

"Medicinski deo kriznog štaba insistira na tome da ne bude okupljanja, ako do toga ne bude onda država mora da insistira na merama da se to sprovede", naveo je on.

Ponovoio je da država mora da razreši taj problem, jer se pri ograničenju kretanja govori o kršenju ljudskih prava.

Nadam se da ćemo zaustaviti virus u prvoj polovini godine

Kon je komentarišući izjavu Dragana Markovića Palme da je potrebno napraviti "primirje sa virusom", rekao da je to nemoguće.

"Sa protivnikom nema primirja, on može samo da se potisne, on je rešio da ostane na planeti i ostaće. Mi jednostavno da dozvolimo sebi da se opustimo i pravimo da ovoga nema mislim da nije mudro. Mislim da gospodin Palma gleda drugi ugao, koji mogu da razumem, potrebno je ljudima da se opuste, ali nije trenutak", naveo je on.

Govoreći o dolasku vakcine protiv kovida 19, Kon je rekao da je prioritizacija jako dobra, te da kad vakcinacija ne ide po grupama brzo, potrebno je pusitti i ostale da se vakcinišu.

"To je jeako ozbiljan posao, napraviit plan imunizacije", rekao je on.

On je najavio da će Srbija tokom sledeće godine izaći iz epidemije.

"Sa tom vakcinom će biti lakše, ali i bez te vakcine ćemo izaći iz ovog problema. Ono što je jako bitno, da vakcinom što je moguće više podignemo kolektivni imunitet, jer je to najvažnije", kazao je on.

Nije precizirao da li će to biti u toku prve polovine godine ili kasnije, te da ćemo morati da nosimo maske i dalje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: