Skinuta ploča s imenom Radovana Karadžića

Ploča s imenom Radovana Karadžića na Studentskom domu na Palama danas je zvanično skinuta.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.12.2020.

16:52

Skinuta ploča s imenom Radovana Karadžića
Foto: EPA-EFE/PETER DEJONG

Kako prenose tamošnji mediji, to su učinili domari po nalogu direktora Studentskog doma Damjana Škipine.

Škipina je i odbornik SNSD u SO Pale i u gradskoj skupštini Istočno Sarajevo.

Tablu na Studentski dom u Palama srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je postavio 2016. godine pred lokalne izbore, zajedno sa suprugom i kćerkom Radovana Karadžića.

Nedavno je visoki predstavnik Valentin Incko dao rok Miloradu Dodiku da tu tablu skine do maja naredne godine, zapretivši sankcijama.

Podsetimo, Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu osudilo je 2019. godine na doživotni zatvor prvog predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

Ćerka Karadžića takođe tražila da se tabla ukloni

Sonja Karadžić Jovičević, ćerka prvog predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića, izjavila je danas u Banjaluci da tabla sa njegovim imenom na Studentskom domu na Palama treba da bude uklonjena.

"Nikome iole časnom ne bi trebalo da bude cilj da od nekog predmeta pravi dramu. Pet godina nakon što je postavljena tabla sa imenom Radovana Karadžića i danas privlači pažnju", rekla je ona, prenela je RTRS.

Ona je, kaže, odlučila da se obrati javnosti isključivo u ulozi člana porodice, s obzirom na veliki broj poziva pojedinaca, medija, udruženja studenata koji traže njeno i mišljenje Radovana Karadžića u vezi sa nazivom Studentskog doma na Palama.

Dodala je da su njen otac i njena porodica sve ove godine "pod sankcijama", kao i SDS, iako je Karadžić odavno isključen iz stranke.

"Krajnje je vreme da ime mog oca prestane da se koristiti za treniranje strogoće", poručila je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: