Blokada proširenja EU

Brisel -- Ministarski zaključci o proširenju trenutno su blokirani u Savetu EU zbog nemogućnosti dogovora o Severnoj Makedoniji i Albaniji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Depositphotos/lightsource
Depositphotos/lightsource

Iz Saveta EU kažu da je ostalo ”još par sati” za eventualni dogovor, a ministri opštih poslova zemalja EU na agendi sutrašnjeg sastanka pitanje proširenja stavili su pod tačkom ”svi ostali poslovi”.

Istovremeno, najavljeno je da se pitanje proširenja neće naći ni na agendi sastanka lidera EU 27 koji na samit u Brisel dolaze 10. i 11. decembra.

"Nije nemoguće da se pitanje proširenja ne pokrene, ali agenda je već prepuna", ocenjuju u Briselu.

Iz nemačkog predsedavanja Savetu EU kažu da su frustrirani zbog nemogućnosti napretka po pitanju pregovaračkog okvira za Severnu Makedoniju koji je, bar trenutno, blokirao proces usvajanja zaključaka o svim zemljama iz procesa prooširenja.

"Učinili smo sve što je bilo moguće da bi došlo do kompromisa, ali do ovoga trenutka to je nemoguće uraditi. Nezadovoljni smo činjenicom da Bugarska blokira pristupne pregovore zbog bilateralih istorijskih pitanja koja ne pripadaju kontekstu proširenja", navodi visoki diplomata EU.

On navodi da je, zbog blokade pregovaračkog okvira za Severnu Makedoniju, blokirana i Albanija.

"Cela stvar je blokirana, i to je zaista nepovoljno", zaključuju u Briselu.

U Briselu napominju da se pregovori nastavljaju, ali da nema mnogo optimizma oko pozitivnog ishoda do kraja godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu