Sve češće eksplozije bojlera u Srbiji - gasiti pre kupanja ili ne?; Električar objasnio šta je najbolje VIDEO

Poslednjih dana sve je više vesti o eksplozijama u stanu uzrokovanim neispravnim instalacijama.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.12.2020.

20:49

Sve češće eksplozije bojlera u Srbiji - gasiti pre kupanja ili ne?; Električar objasnio šta je najbolje VIDEO
Foto: Depositphotos/etorres69

Nažalost, u takvim situacijama neretko dođe i do smrtnih ishoda. Istraživali smo kako da smanjimo rizik od nesreća u svojim domovima.

Eksplozija bojlera toliko je jaka da može da uništi 2 stana, kažu stručnjaci. Tu je i ona večita dilema - treba li bojler isključiti pri kupanju.

Direktor elektroinstalaterske radnje Milan Bojičić rekao je za TV Prvu da svaki bojler koji radi 24 sata neprekidno troši manje energije, duže mu traju grejači, duže mu traju termostati, manje se stvara kamenac.

"Isto tako neophodno je isključivati ga u toku kupanja. To je jedini period kada bojler treba da bude isključen. Dakle, mora da bude isključen dok se čovek kupa jer može doći do probijanja grejača, kakav god on da je", napominje Bojičić.

Svaki bojler ima čak četiri vrste zaštite. Problem nastaje kod starih i neproverenih instalacija i grejača.

Bojičić navodi da je najveća greška kod popravke bojlera to što jako često to rade nestručna lica.

"Komšija, prijatelj, kum, brat koji je to video na Jutjubu ili čuo od nekog da to znate nije komplikovano video je na TV-u majstorsku radionicu i sad svi misle - što bismo mi zvali nekog ovlašćenog", kaže on.

Sagovornik TV Prva koji se elektroinstalacijama bavi već 30 godina kaže da ljudi najčešće greše jer ne prate uputstva za rukovanje i samim tim aparat, koji je možda i zastareo - dodatno opterete.

"Vi ćete od svakog proizvođača dobiti lupam 3 ili 5 godina garantni rok, a zašto? Pa zato što toliko traje. Vi imate staru gradnju koja je projektovana pre 50 godina, gde je jedno prosečno domaćinstvo u Srbiji imalo radio, možda TV i dve sijalice. Vi u takvu instalaciju koju godinama niko nije održavao dovodite u situaciju da ubacujete klime, frižidere, zamrzivače, pegle, fenove, dakle to su sve jaki potrošači", dodaje on.

Bilo da je u pitanju bojler, grejanje na gas ili na struju, pravilna upotreba i redovno servisiranje ovlašćenog lica jedino je što može sprečiti nesreće u kući.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: