U Srbiji plate lekara rastu, a u Hrvatskoj se smanjuju i do 20 odsto

Hrvatska lekarska komora saopštila je danas da je deo lekara koji rade sa obolelima od kovid-19 ovih dana dobio manje plate i do 20 odsto.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ ANTONIO BAT
EPA-EFE/ ANTONIO BAT

Komora je zatražila da im se isplati razlika kao i više puta najavljen kovid dodatak.

Kažu i da birokratsko pojašnjenje kako se radi o manjem broju sati ne mogu prihvatiti kao pravedno, jer se u ličnoj zaštitnoj opremi, koja je obavezna u lečenju obolelih od kovida-19, ne može raditi uobičajena radna satnica kakvu hrvatski lekari inače dnevno i mesečno ostvaruju.

Lekari koji su se mahom dobrovoljno odazvali pozivu na rad s najteže obolelima od korona virusa, umesto nagrade kakvu su dobili njihove kolege širom EU, bivaju de facto kažnjeni značajnim umanjenjem plate, kažu u Komori, prenosi Hina.

"Tako se lekarima, koji danonoćno, uz ostale zdravstvene radnike, izgaraju na prvoj liniji borbe protiv korone, šalje poruka da administracija ne ceni njihov nemerljiv doprinos zdravlju nacije u ovom izrazito teškom trenutku", poručili su iz HLK.

Smatraju da je takva praksa duboko uvredljiva za lekare i traže isplatu razlike plate i tzv. kovid dodatak.

Ističu i da lekari, koji su i u ovoj krizi pokazali da su spremni da rizikuju vlastito zdravlje za dobrobit pacijenata, nisu zaslužili takav odnos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 241 idi na stranu