Palmer: Severna Makedonija je opravdala početak pregovora sa EU

Pristupni proces EU treba da se zasniva na principima, a Severna Makedonija je uradila dovoljno da opravda održavanje prve Međuvladine konferencije.

Izvor: Tanjug

Subota, 05.12.2020.

11:05

Palmer: Severna Makedonija je opravdala početak pregovora sa EU
Depositphotos/georgid

To je izjavio zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Metju Palmer.

On smatra da bilaterni spor sa Bugarskom treba da se rešava odvojeno od pristupnog procesa u EU, prenosi portal Plusinfo.

Palmer je za Glas Amerike rekao da se nada da će se dogovor o prvoj Međuvladinoj konferenciji sa Severnoj Makedoniji održati do kraja godine i nemačkog predsedavanja Unijom.

"Severna Makedonija je učinila dovoljno da iskupni uslove za Međuvladinu konferenciju i mislim da su večina članica EU jasni u tome. Nastavićemo sa našim evropskim parterima da radimo na tome da se ostvari to. Učinićemo sve da pripremimo teren i demonstriramo našu snažnu podržu za pokretanje Severne Makedonije ka učlanjenju u EU", rekao je Palmer.

Na pitanje da li bugarski zahtevi održavaju evropski vrednosti, kao i da li SAD osuđuju takvo ponašanje Sofije, Palmer je rekao da imaju razumevanje za određena važna pitanja koja se odnose na istoriju, jezik i identitet, ali da one treba da budu razrešeni između Skoplja i Sofije kao susedi, saveznici i partneri.

"Želeli bismo da vidimo da se bilateralna pitanja rešavaju putem bilateralnih kanala", dodao je Palmer.

Kako je naveo, da bi se održao evropski kredibilitet, EU bi trebala da pokaže da će se napredak u reformama u Severnoj Makedoniji odslikati otvaranjem pristupnog procesa.

"U ovom trenutku narednik korak za Severnu Makedoniju je održavanje prve Međuvladine konferencije i to je nešto što je Severna Makedonija jasno zaslužila sa svojim reformama", zaključio je on.

Zvanična Sofija je pre nekoliko nedelja blokirala početak pristupnih pregovora i održavanje prve Međuvladine konferencije o pristupanju Skoplja u EU zbog, kako tvrde bugarske vlasti, neuspunjavanja odredava iz Sporazuma o prijateljstvu između te dve zemlje koji je potpisan 1. avgusta 2017. godine.

Vlasti u Sofiji od Skoplja zahtevaju da odustane od pretenzija za makedonsku manjinu u Bugarskoj, da se u dokumentima EU ne navodi makedonski jezik, već oficijelni jezik prema Ustavu Severne Makedonije, kao i da pregovarački okvir sadrži precizan datumom određen putokaz o ispunjavanju obaveza iz međudržavnog sporazuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: