Srbija među najboljima po broju operisanih tokom korone

Srbija je po broju operisanih pacijenata tokom epidemije, prema broju stanovnika, zauzela četvrto mesto.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depsitphotos/ vilevi
Ilustracija: Depsitphotos/ vilevi

To je izjavio Dejan Radenković iz Klinike za digestivnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije.

Srbija je deo međunarodnog projekta "Hirurgija u vreme kovid pandemije" u kojem u učestvuju 124 zemlje,

Gostujući na Pinku, on je naveo da je Srbija, zahvaljujući prethodnoj saradnji naših hirurga sa kolegama iz svih delova sveta, kao i rejtingu koji smo imali zahvaljujući učešću u prethodnim studijama, dobila poziv za ovaj projekat.

"Pokazali smo se jako dobro. Učestvuju 124 zemlje, 33.000 pacijenata je obrađeno i mi smo po broju operisanih pacijenata, imajući u vidu broj stanovnika, na četvrtom mestu", rekao je Radenković i dodao da je u projekat uključeno 25 centara u Srbiji i sve grane hirurgije.

On je naveo da se hirurška praksa tokom pandemije značajno promenila, jer sada hirurzi moraju da vode racuna o mnogim stvarima o kojima ranije nisu vodili.

"Kada treba da odlučujemo da li ćemo operisati pacijente sada moramo da vodimo računa o tome kakve su komplikacije moguće posle operacije vezano za korona virus, da li postoji šansa da pacijent ostane duže u bolnici, kakav će korona imati uticaj ako u toku same hospitalizacije i pripreme za operaciju dođe do infekcije", naveo je Radenković.

Dodao je da se naš zdravstveni sistem dosta dobro prilagodio stanju u kome se našao čitav svet i da smo uspeli da odgovorimo izazovima koji se pred nas postavljaju.

strana 1 od 213 idi na stranu