"Vreme ističe"

Evropska unija je spremna da sklopi trgovinski sporazum s Velikom Britanijom ali ne po svaku cenu, upozorio je danas portparol nemačke kancelarke Angele Merkel.

Izvor: B92

Petak, 04.12.2020.

16:27

Ilustracija: Depositphotos/ Fredex

Nemačka predsedava Evropskoj uniji do kraja decembra,

"Vreme ističe", rekao je portparol pošto se prelazni period nakon Bregzita završava za četiri nedelje. "Moramo se pripremiti za sve scenarije, pa tako i za mogućnost da ne bude sporazuma", dodao je on.

"Svako ima svoje principe, postoje crvene linije, ali još ima prostora za kompromis", rekao je portparol i istakao da je to "osnovna pozicija" Angele Merkel.

Stav kancelarke, kako je rekao portparol, "nepromenjen je u odnosu na poslednje nedelje, neophodno je imati spremnost obe strane na kompromis".

Francuska je danas zapretila vetom u slučaju da joj sporazum sa Britanijom ne bude odgovarao, posebno u oblasti ribarenja.

Londonu i Briselu ostaje vrlo malo vremena da se dogovore o tekstu sporazuma koji bi trebalo da stupi na snagu 1. januara, kada Velika Britanija prestane da primenjuje evropske propise.

Velika Britanija je zvanično napustila EU 31. januara ove godine, a do kraja godine važi prelazni period u kojem se još primenjuju evropski propisi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: