"To je apsurdno, Kurc nije neprijatelj Zapadnog Balkana"

Beč -- Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg odbacio je kritiku koalicionog partnera, vicekancelara Vernera Koglera.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA, CHRISTIAN BRUNA
Foto: EPA, CHRISTIAN BRUNA

Šalenberg je ocenio da je apsurdno prikazivanje kancelara Sebastijana Kurca kao neprijatelja Zapadnog Balkana.

Svađa između koalicionih partnera, Narodne partije Austrije (OVP) i Zelenih, izbila je nakon izjave kancelara Kurca da su migranti poreklom sa Zapadnog Balkana krivi za rast broja zaraze korona virusom u Austriji posle leta.

Lider Zelenih, Kogler, kazao je da je ta izjava kancelara povodom najave restrikcija prilikom ulaska u Austriji za vreme božićnih praznika, neprikladna i uvredljiva za građane migrantskog porekla.

Šalenberg je, s tim u vezi, ukazao da je putovanje u vreme pandemije opasnost.

"Mobilnost u doba pandemije je rizik, i to je činjenica. Činjenica je isto da je prošlog leta 75 odsto infekcija uvezene iz inostranstva povezano sa povratnicima sa odmora iz Hrvatske i država Zapadnog Balkana ", naglasio je on.

Šalenberg je rekao da bi pojačano putovanje tokom božićnih praznika, posebno u zemlje sa visokim brojem zaraženih, moglo imati fatalne posledice.

"Te činjenice ne menjaju ništa na tesnom prijateljstvu sa Zapadnim Balkanom. Austrija na čelu sa Kurcom je poseban prijatelj i podržavalac država tog regiona", podvukao je on.

Šalenberg je kazao da je Kurc taj koji se na nivou EU zalagao da države Zapadnog Balkana dobiju na raspolaganje vakcine protiv korona virusa.

"Od Austrije uvedena pravila važe za sve države sveta I pođednako za sve građane u Austriji, nezavisno od državljanstva i porekla", podvukao je on.

strana 1 od 584 idi na stranu