EU upozorava: Zabrinjavajući porast antisemitizma

Zemlje članice EU jednoglasno su danas usvojile deklaraciju u kojoj izražavaju zabrinutost zbog porasta antisemitizma.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.12.2020.

17:51

EU upozorava: Zabrinjavajući porast antisemitizma
Depositphotos/lightsource

U deklaraciji se navodi da je vrlo zabrinjavajuć porast pretnji protiv Jevreja u Evropi, posebno ponovno pojavljivanje konspiracijskih mitova, javno izražavanje antisemitizma, posebno u kontekstu pandemije virusa kovid-19, kao i porast antisemitskih incidenata i zločina iz mržnje.

Ističe se da je borba protiv antisemitizma horizontalno pitanje koje treba rešavati na više nivoa vlasti - lokalnom, nacionalnom i evropskom.

U dokumentu se navodi i da je "svaki oblik antisemitizma, netolerancije ili rasne mržnje nespojiv sa vrednostima i ciljevima EU i njenih članica", ali i da zemlje članice EU moraju da garantuju bezbednost jevrejskim zajednicama i institucijama, prenosi Hina.

Izjavu je pozdravio i potpredsednik Komisije za unapređenje evropskog načina života Margaritis Shinas.

"Evropa čvrsto stoji protiv svih oblika antisemitizma. Jevreji jesu i uvek će biti deo evropskih društava i našeg načina života. Obaveze koje su danas preuzele zemlje članice još jednom potvrđuju tu činjenicu", rekao je Shinas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: