Moldavija: Protest pristalica izabrane predsednice zbog planova parlamenta

Hiljade pristalica izabrane predsednice Moldavije Maje Sandu protestovalo je danas protiv planova parlamenta da joj oduzme kontrolu nad obaveštajnim službama.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.12.2020.

15:38

Moldavija: Protest pristalica izabrane predsednice zbog planova parlamenta
EPA-EFE/ DUMITRU DORU

To se dešava samo nekoliko nedelja uoči njenog dolaska na vlast.

Maja Sandu, bivši ekonomista Svetske banke koja se zalaže za bliže odnose sa EU, porazila je proruskog predsednika Igora Dodona na izborima prošlog meseca, ali parlamentom i dalje dominiraju poslanici Socijalističke partije, koji podržavaju Dodona.

Socijalisti tvrde da bi, pošto je Moldavija parlamentarna republika, kontrola nad obaveštajnim službama trebalo da bude predata parlamentu, prenosi Rojters.

Protesti su održani ispred zgrade parlamenta dok su poslanici imali žestoku debatu o spornim izmenama zakona, navodi AP.

Maja Sandu je odluku da joj se uskrati kontrola nad Obaveštajnom i bezbednosnom službom nazvala "pokušajem uzurpiranja vlasti" i sputavanjem njenog obavljanja funkcije predsednika.

"Dobili smo glas ljudi na izborima da kaznimo lopove, da vratimo ukradeni novac ljudima, ali su se lopovi uplašili, oni žele da zadrže stare šeme korupcije, oni žele da bace glas naroda na deponiju", rekla je Maja Sandu na protestnom skupu.

Pristalice Maje Sandu uzvikivale su "Dole mafija" i "Dole Dodon", a mnogi su nosili zaštitne maske zbog pandemije koronavirusa.

Unutar parlamenta, postupci su obustavljeni nakon što su poslanici iz stranke Maje Sandu, uz pomoć drugih, blokrali centralnu govornicu.

Glasanje o predloženim amandmanima očekuje se kasnije danas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: