"Gospodine kancelaru, to nije tačno"

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc povukao je na televiziji svoju tvrdnju da su imigranti sa Zapadnog Balkana odgovorni za skok broja zaraženih u Austriji.

Izvor: Beta

Četvrtak, 03.12.2020.

14:43

EPA-EFE/ Christian Bruna

To se desilo nakon što ga je voditelj prekinuo rečima: "Gospodine kancelaru, nerado vas prekidam, ali to nije tačno".

Kurc je došao u televiziju na intervju kako bi u živom prenosu opravdao nova stroga ograničenja tokom zimskih praznika, koja je njegova vlada juče usvojila, piše danas nemački list "Špigel".

Kancelar je mere, koje predvidjaju i strog režim putovanja i desetodnevni karantin, juče predstavio na konferenciji za novinare, i tom prilikom rekao da su infekciju u Austriju ponovo uneli povratnici "koji su proveli leto u zemljama iz kojih potiču" i kao odgovorne posebno izdvojio povratnike sa Zapadnog Balkana.

Brojni austrijski mediji i korisnici društvenih mreža kancelaru su prebacili da je tom izjavom imigrante "stigmatizirao kao žrtvene jarce", na šta se nadovezao i moderator intervjua, koji je kancelaru predočio da mnogi gradjani njegovu tvrdnju smatraju "nečuvenom" i da činjenice govore da se 70 odsto zaraza odigralo u samoj Austriji.

Kancelar Kurc pokušao je da se izvuče rečima da nije spominjao nacionalnost putnika, ali ga je voditelj, zamenik glavnog urnika ORF-a, prekinuo.

Kada je Kurc zatim zamolio da nastavi, voditelj je odgovorio: "Molim vas nemojte, pošto ono što upravo govorite, nije tačno".

Moderator je ponovio da je Kurc izričito mislio na strance koji žve u Austriji, a zatim od reči do reči citirao njegovu izjavu sa konferencije za novinare, piše Špigel.

Na kraju je austrijski kancelar morao skrušeno da prizna da je to tačno, i dodao da je u stvari mislio na proteklo leto, kada je trećina infekcija mogla da se pripiše povratnicima sa putovanja, od kojih je veliki deo boravio na Balkanu, piše hamburški list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: