Istorijska odluka Komisije UN - tiče se marihuane

Komisija za droge pri Ujedinjenim nacijama izglasala je uklanjanje marihuane s liste "najopasnijih droga".

Izvor: B92

Četvrtak, 03.12.2020.

10:47

Istorijska odluka Komisije UN - tiče se marihuane
Foto: depositphotos/karnauhov

To je istorijska prekretnica u dugogodišnjoj borbi da se kanabis prepozna kao važan lek, preneo je portal Klix.ba.

Komisija UN je time ozvaničila preporuku SZO e da kanabis i kanabisova smola budu uklonjeni s liste klase IV narkotičkih droga, a na kojoj se nalaze destruktivne i smrtonosne supstance poput heroina.

Supstance u klasi IV su zapravo podkategorija klase I, što znači da ne samo da je reč o "opasnim drogama" nego da se vode kao "posebno štetne i ekstremno ograničenih medicinskih svojstava".

"Ovo su dobre vesti za milione ljudi koji koriste kanabis u terapeutske svrhe. Odluka je refleksija na rastuće tržište medicinskih proizvoda baziranih na kanabisu", rečeno je u saopštenju.

Treba napomenuti i da ova odluka ne znači da UN kanabis ne smatra problematičnom biljkom.

Glasanje obavljeno u sredu znači kraj klasifikovanju kanabisa i njegove smole kao opasne droge, ali će zbog ostanka u klasi I i dalje biti pod određenim ograničenjima.

Potez UN-a možda neće imati automatske posledice na način kako svetske vlade vode politiku u kontekstu droga, ali bi mogao dati snagu u jačanju legalnih osnova za prepoznavanje kanabisa kao medicinske biljke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: