SAD se (ne)povlače

Vašington -- Pentagon je odobrio planove za povlačenje trupa iz Avganistana koje će i dalje zadržati dve veće baze u zemlji.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE Philipp Guelland/Ilustracija
EPA-EFE Philipp Guelland/Ilustracija

vest je potvrdio komandant Generalštaba američke vojske general Mark Majli, koi je saopštio da će pored dve veće baze SAD sačuvati i nekoliko satelitskih baza. On, medjutim, nije precizirao koje će baze biti zatvorene, prenosi Rojters.

Majli je takodje rekao da će američka vojska nastaviti svoje dve osnovne misije - da pruža pomoć avganistanskim bezbednosnim snagama koje se bore protiv talibana i da sprovodi protivterorističke operacije protiv militanata Islamske države i Al Kaide.

General je odbio da spekuliše o odlukama koje bi novoizabrani predsednik SAD mogao da donese.

Sve što bude usledilo nakon toga biće odluka nove administracije, rekao je Majli.

Odlazeći američki predsednik Donald Tramp je prošlog meseca doneo odluku da broj trupa u Avganistanu bude smanjen sa oko 4.500 na 2.500 do 15. januara naredne godine.

Vlada Avganistana i predstavnici pokreta talibana postigli su danas preliminarni dogovor da se nastave mirovni pregovori, što je prvi dokument koji su dve sukobljene strane potpisale od izbijanja gradjanskog rata pre 19 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 584 idi na stranu