Bugarska potpredsednica ne očekuje dogovor sa S. Makedonijom do kraja godine

Potpredsednica Bugarske Ilijana Jotova sumnja da će pitanje početka pristupnih pregovora Severne Makedonije sa EU biti rešeno do kraja nemačkog predsedavanja.

Izvor: Beta

Četvrtak, 03.12.2020.

11:26

Bugarska potpredsednica ne očekuje dogovor sa S. Makedonijom do kraja godine
Ilustracija: Depositphotos/ AleksTaurus

Nemačka predsedava EU do 31. decembra.

Jotova je izjavila da se pitanje proširenja mora gledati u kontekstu šire debate o budućnosti EU.

Bugarska je, dodala je, najbolji lobista kada je u pitanju članstvo zemalja Zapadnog Balkana u EU, preneo je bugarski portal EURACITV.bg.

"Međutim, mi imamo nerešena pitanja sa Severnom Makedonijom. Naša greška je što nismo uspeli da objasnimo naš nacionalni stav našim evropskim partnerima", rekla je Jotova.

Bugarska zvaničnica je to rekla u razgovoru s belgijskim ambasadorom u Bugarskoj Frederikom Morisom, koji je diplomatski predstavnik Belgije i u Severnoj Makedoniji, Albaniji i na Kosovu.

Bugarska se protivi početku pristupnih pregovora sa Skopljem zbog nepoštovanja Ugovora o prijateljstvu, dobrosusedskim odnosima i saradnji Bugarske i Severne Makedonije, potpisanog 2017.

Sofija na sastanku ministara spoljnih poslova EU 17. novembra nije podržala nacrt pregovaračkog okvira za Severnu Makedoniju, čime je blokirala početak pregovora Skoplja o članstvu u EU.

Zamenik bugarskog premijera Krasimir Karakačanov pre nekoliko dana rekao je da Severna Makedonija treba da napravi plan za priznavanje zajedničke istorije, ponovno pisanje udžbenika i borbu protiv govora mržnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: