Alarmantni podaci sa Banjice - mesta na intenzivnoj nezi popune se za šest sati; "Mnogo je teže nego ranije"

Beograd -- Direktor Instituta za ortopediju "Banjica", profesor Zoran Baščarević kaže da su svi kovid-pacijenti koje sada primaju u tu ustanovu u mnogo težem stanju.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC /bs
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC /bs

Kako kaže, oni imaju težu kliničku sliku nego što je to bio slučaj ranije i sada je svima potrebna kiseonička potpora.

Baščarević je za RTS rekao da su u julu odeljenje za intenzivnu terapiju popunili za pet dana, a sada za šest sati.

"Na odeljenjima su gotovo svi za poluintenzivnu negu, svi su na visokim koncentracijama kiseonika. Doktori i sestre se bore za njih svaki trenutak. Mnogo je teže sad nego ranije", ističe Baščarević.

On navodi da je i dalje najveći pritisak na beogradski kovid-sistem.

U poslednja 24 sata bilo je oko 6.500 pregleda, od toga prvih 3.500, dok je Institut "Banjica" juče primio 47 pacijenata, kazao je Baščarević.

Kako navodi, na Institutu je na odeljenja smešteno 30 pacijenata, dok je 17 na intenzivnoj terapiji, što je maksimum, a svi pacijenti se nalaze u teškom stanju i svi su na kiseoniku, ne samo na odeljenju intenzivne nege.

Baščarević je rekao da je na Institutu otvoreno još jedno odeljenje i još jedan deo odeljenja za intenzivnu negu, zahvaljujući desetoro internista koji su došli sa Instituta "Dedinje".

On je rekao da očekuju dolazak još sedam internista, pa će na toj klinici, koja je ponovo u kovid-sistemu, moći da se otvori još jedno odeljenje.

Sve informacije o epidemiji koronavirusa u Srbiji iz minuta u minut možete pratiti OVDE.

strana 1 od 213 idi na stranu