Popovićeva: Onlajn polaganje ispita je "Pandorina kutija"

Fakulteti i visokoškolske ustanove fantastično su ušli u sistem onlajn obrazovanja, kaže rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/bs
FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/bs

Ona ukazuje da je polaganje onlajn ispita "Pandorina kutija", koja za sobom nosi određene opasnosti, ali da se ne sme narušiti integritet tog procesa.

Popovićeva je na onlajn sednici Rektorskog saveta Konferencije univerziteta Srbije (KONUS) rekla da se pomno prati održavanje nastave u izmenjenim uslovima zbog epidemije i istakla da to ne sme uticati na kvalitet obrazovanja.

Kaže, okolnosti su takve da se traga za rešenjem, ali ne isključuje pitanje zloupotreba pri onlajn odbrani završnih radova.

Rektorka navodi i da su fakulteti suočeni sa većim izdacima zbog uvođenja rada na daljinu, te da javnost to ne prepoznaje kao činjenicu kada se govori o smanjenju školarina.

"Realni troškovi fakulteta su isti ili povećani i oni ne mogu biti socijala za studente iako ne umanjujem probleme koji imaju studenti", navodi Popovićeva.

Ističe i da veruje da su fakulteti školarine umanjivali ili su oslobađali školarine studente koje imaju probleme.

Rektorka kaže i da bi trebalo napraviti pilot-programe za onlajn polaganje, u kojima bi učestvovao određeni broj studenata u bezbednim i kontrolisanim uslovima.

Kada je reč o broju položenih ispita, Popovićeva kaže da je analiza pokazala da je ove godine osam odsto više položenih ispita u odnosu na prošlu, što, dodaje, nije loše s obzirom na date okolnosti.

Naglašava da se intenzivno prati nastavni proces u izmenjenim okolnostima i da će se, ukoliko se pojavi neka, kaže, ekstremna situacija, odmah reagovati.

Sledeća sednica Rektorskog saveta KONUS zakazana je za januar.

strana 1 od 213 idi na stranu