"Sa Bajdenom ću se videti u prvoj polovini 2021. godine"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je pozicija nemačke kancelarke Angele Merkel nepromenjena po pitanju Kosova i Metohije.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.12.2020.

22:24

EPA-EFE/ KOCA SULEJMANOVIC

On je najavio nastavak dijaloga Beograda i Prištine 10. decembra po pitanju imovine i finansijskih zahteva.

Navodi da nije siguran da Priština želi da bilo šta provede u delo zbog unutrašnjih razloga.

Istakao je da je specijalni izaslanik EU za dijalog između Beograda i Prištine Miroslav Lajčak dobro definisao da je dijalog “dug i krivudav put”, a pozicija Nemačke po pitanju KiM je, i nakon današnjeg razgovora sa kancelarkom Angelom Merkel, nepromenjena.

"I naša pozicija je nepromenjena, ali u taktičkom smislu videćemo kako da određen stvari pomeramo kako bismo obezbedili povoljnu poziciju za našu zemlju", rekao je Vučić.

Na pitanje novinara da li će se u Briselu razgovarati o temama koje su na agendi ili će se strane držati svojih agendi, Vučić je naveo da je i to razgovor.

"I to je razgovor, bar da znamo da ne možemo da se razumemo", naveo je Vučić.

Podseća da je Priština potpisala da će formirati Zajednicu srpskih opština i da do sada ništa nije uradila po tom pitanju i da političari iz Prištine kažu da im ne pada na pamet da to urade.

"Mi da prihvatimo neka važna rešenja dok oni ne ispune tu obavezu, to je nemoguće", zaključio je Vučić.

Na pitanje šta će biti sa Vašingtonskom sporazumom nakon smene Donalda Trampa, Vučić je rekao da mi poštujemo svoj potpis i reč.

"To za nas nisu bili laki dani, ali mi poštujemo svoj potpis i reč. Sutra ću razgovarati sa Robertom O'Brajanom. Verujem da ću Bajdena videti u prvoj polovini godine na bilateralnom sastanku. Sa njim imam dobre lične odnose, za našu zemlju bi bilo lakše da je ostala stara administracija", kazao je on.

Predsednik je gostujući na RTS rekao da će sutrašnji razgovor sa O'Brajanom biti velika čast za našu zemlju.

Govoreći o Bajdenu kaže da sa njim ima odlične lične odnose.

"Naravno da bi za našu zemlju bilo lakše da je ostala ova administracija u SAD. Ja to ne krijem i to ću reći i Bajdenu kada ga budem video, pošto on to zna, nije to neka velika tajna da je drugačiji odnos prema KiM", naveo je Vučić.

"Da je nešto drugo, ja bih rekao mnogo su mi bolji odnosi sa Bajdenom jer sam sa njim bio mnogo više puta i mnogo duže razgovarao nego sa predsednikom Trampom. Bajden je jedan od najbolje pripremljlenih ljudi za razgovore", navodi predsednik Srbije.

Vučić je rekao da danas imamo mnogo manji odliv Srba s Kosova i Metohije i vratili smo to pitanje na međunarodnu agendu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: