Krivokapić: Regionalna saradnja osnov spoljne politike Crne Gore

Mandatar za sastav crnogorske vlade Zdravko Krivokapić, danas je u ekspozeu istakao da dobra regionalna saradnja treba da bude osnova spoljne politike.

Izvor: Tanjug

Sreda, 02.12.2020.

14:29

Krivokapić: Regionalna saradnja osnov spoljne politike Crne Gore
Foto: Depositphotos/ natanaelginting

Ona se, kako je rekao, ne postiže sitnim, diplomatskim prepucavanjima sa susednim zemljama, proterivanjem ambasadora i floskulama o liderstvu u regionu.

Dobra regionalna saradnja, kazao je Krivokapić u parlamentu, postiže se iskrenom željom za dijalog sa svima, bez mešanja u unutrašnje stvari onih drugih.

Kada, kako je naveo, shvatimo da države regiona, uprkos duhovima prošlosti i politikama podela, koji i dalje provejavaju u glavama pojedinih političara, nemaju nikog bližeg do jedne druge.

Nova vlada će, poručo je, sebi u regionu stvoriti dobru zajednicu i biće istovremeno spremna za članstvo u Evropskoj uniji koja, po našem mišljenju, nema alternativu.

"Dobra regionalna saradnja treba da bude jedna od osnova crnogorske spoljne politike. Imajući u vidu da naša zemija nema snagu regionalne ill globalne sile - snagom ''dobrog primera'' možemo je profilisati kao model demokratskih promena i pravne države u regionu, što će biti prepoznato kod evropskih i međunarodnih partnera.

U tom smislu, potrebno je nastaviti sa aktivnostima u okviru regionalnih organizacija I raditi na bližoj regionalnoj povezanosti u okviru "Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan", kako bi do kraja mandate EK, svi glavni gradovi regiona blli povezani autoputevima, naveo je, između ostalog, Krivokapić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: