Krivokapić: Regionalna saradnja osnov spoljne politike Crne Gore

Mandatar za sastav crnogorske vlade Zdravko Krivokapić, danas je u ekspozeu istakao da dobra regionalna saradnja treba da bude osnova spoljne politike.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/ natanaelginting
Foto: Depositphotos/ natanaelginting

Ona se, kako je rekao, ne postiže sitnim, diplomatskim prepucavanjima sa susednim zemljama, proterivanjem ambasadora i floskulama o liderstvu u regionu.

Dobra regionalna saradnja, kazao je Krivokapić u parlamentu, postiže se iskrenom željom za dijalog sa svima, bez mešanja u unutrašnje stvari onih drugih.

Kada, kako je naveo, shvatimo da države regiona, uprkos duhovima prošlosti i politikama podela, koji i dalje provejavaju u glavama pojedinih političara, nemaju nikog bližeg do jedne druge.

Nova vlada će, poručo je, sebi u regionu stvoriti dobru zajednicu i biće istovremeno spremna za članstvo u Evropskoj uniji koja, po našem mišljenju, nema alternativu.

"Dobra regionalna saradnja treba da bude jedna od osnova crnogorske spoljne politike. Imajući u vidu da naša zemija nema snagu regionalne ill globalne sile - snagom ''dobrog primera'' možemo je profilisati kao model demokratskih promena i pravne države u regionu, što će biti prepoznato kod evropskih i međunarodnih partnera.

U tom smislu, potrebno je nastaviti sa aktivnostima u okviru regionalnih organizacija I raditi na bližoj regionalnoj povezanosti u okviru "Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan", kako bi do kraja mandate EK, svi glavni gradovi regiona blli povezani autoputevima, naveo je, između ostalog, Krivokapić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 241 idi na stranu