Medijsko istraživanje otkrilo: Fronteks je umešan?

Brisel -- Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu Fronteks suočava se sa optužbama medija da je umešana u ilegalno sprečavanje migranata da dođu do Evrope.

Izvor: Tanjug
Podeli
Milos Bicanski/Stringer/Getty images/Ilustracija
Milos Bicanski/Stringer/Getty images/Ilustracija

Kako prenosi AP, to se odnosi na vraćanje migranata preko grčkih ostrva.

Medijske mreže Belingkat, Lajtahus riports, Der Špigel, ARD i TV Asahi sprovele su istragu čiji su rezultati objavljeni u oktobru, a u kojima se navodi da video snimci i drugi dostupni materijal ukazuje da je Fronteks umešan u jedan incident na tursko-grčkoj pomorskoj granici u Egejskom moru.

U izveštaju se navodi da je osoblje zaposleno u agenciji prisustvovalo još jednom incidentu, kao i da je bilo u blizini četiri druga od marta.

Fronteks je najavio sprovođenje interne istrage, dok je izvršni direktor agencije Fabrise Leđeri u oktobru rekao da nisu pronađeni dokumenti ili drugi materijali koji potkrepljuju bilo kakve optužbe da su zaposleni prekrišili zakon ili Fronteksov kodeks ponašanja.

On je istakao da agencija ne toleriše nikakvo kršenje fundamentalnih prava u svojim aktivnostima. Fronteksov odbor sastao se prošlog meseca kako bi razmotrio optužbe koje su upućene agenciji, nakon čega je saopštio da je Evropska komisija naredila da održi sledeći vanredni sastanak za dve nedelje kako bi detaljnije razmotrila odgovore agencije.

Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu tvrdi da je njen rad u istočnom delu Egejskog mora zakomplikovao spor izmedju Turske i Grčke oko pomorskih granica. Vraćanje migranata je u suprotnosti sa međunarnodnim sporazumima o njihovoj zaštiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 584 idi na stranu