Medijsko istraživanje otkrilo: Fronteks je umešan?

Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu Fronteks suočava se sa optužbama medija da je umešana u ilegalno sprečavanje migranata da dođu do Evrope.

Izvor: B92

Utorak, 01.12.2020.

11:01

Medijsko istraživanje otkrilo: Fronteks je umešan?
Milos Bicanski/Stringer/Getty images/Ilustracija

Kako prenosi AP, to se odnosi na vraćanje migranata preko grčkih ostrva.

Medijske mreže Belingkat, Lajtahus riports, Der Špigel, ARD i TV Asahi sprovele su istragu čiji su rezultati objavljeni u oktobru, a u kojima se navodi da video snimci i drugi dostupni materijal ukazuje da je Fronteks umešan u jedan incident na tursko-grčkoj pomorskoj granici u Egejskom moru.

U izveštaju se navodi da je osoblje zaposleno u agenciji prisustvovalo još jednom incidentu, kao i da je bilo u blizini četiri druga od marta.

Fronteks je najavio sprovođenje interne istrage, dok je izvršni direktor agencije Fabrise Leđeri u oktobru rekao da nisu pronađeni dokumenti ili drugi materijali koji potkrepljuju bilo kakve optužbe da su zaposleni prekrišili zakon ili Fronteksov kodeks ponašanja.

On je istakao da agencija ne toleriše nikakvo kršenje fundamentalnih prava u svojim aktivnostima. Fronteksov odbor sastao se prošlog meseca kako bi razmotrio optužbe koje su upućene agenciji, nakon čega je saopštio da je Evropska komisija naredila da održi sledeći vanredni sastanak za dve nedelje kako bi detaljnije razmotrila odgovore agencije.

Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu tvrdi da je njen rad u istočnom delu Egejskog mora zakomplikovao spor izmedju Turske i Grčke oko pomorskih granica. Vraćanje migranata je u suprotnosti sa međunarnodnim sporazumima o njihovoj zaštiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: