Darku Tasiću prepolovljena kazna za ratne zločine na KiM

Apelacioni sud prepolovio je kaznu Darku Tasiću, koga je u junu Osnovni sud u Prizrenu osudio na 22 godine zatvora, javlja Koha.

Izvor: Tanjug

Utorak, 01.12.2020.

15:49

Darku Tasiću prepolovljena kazna za ratne zločine na KiM
Foto: Depositphotos/JanPietruszka

Kako je navedeno u saopštenju suda, delimično je prihvaćena žalba advokata optuženog. Zakonska definicija krivičnog dela i odluka o kazni sada su promenjeni, pa će Tasić odslužiti 11 godina zatvora.

Tasić je 22. juna osuđen na 22 godine zatvora zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva 1999. godine u Maloj Kruši. Međutim, prema zakonu tzv. Kosova, najviša predviđena kazna za delo koje se Tasiću stavlja na teret je 15 godina.

Osnovni sud u Prizrenu proglasio je Tasića krivim po dve tačke optužnice - za skrnavljenje leševa neidentifikovanih osoba, njihovo spaljivanje i bacanje u reku Drin.

Tasić je proglašen krivim i po optužnici da je između 15. i 26. marta 1999. godine u Maloj Kruši, kao pripadnik rezervnih snaga Policije Savezne Republike Jugoslavije, u saizvršilaštvu sa drugim licima, čiji identitet nije mogao da se utvrdi, učestvovao u oduzimanju imovine, pljački, nezakonitom i namernom uništavanju imovine (paljenje kuća) što nije bilo opravdano vojnim potrebama.

Suđenje Tasiću počelo je pre dve godine i on je od tada u pritvoru. Tasić se izjasnio da nije kriv i branio se ćutanjem.

Tasićev advokat Ljubomir Pantović izjavio je za Kosovo Onlajn da nema nikakva zvanična saznanja o presudi Apelacionog suda njeogovom klijentu i da ne može da komentariše slučaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: