U školama u CG ne može samo srpski jezik?

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori utvrdio da nije povređno pravo deteta na obrazovanje, odbijanjem škole da mu službeni jezik bude srpski.

Izvor: Tanjug

Utorak, 01.12.2020.

11:09

U školama u CG ne može samo srpski jezik?
xload/depositphotos

Otac učenika Osnovne škole "Vlado Milić" u Donjoj Gorici tražio je da njegovom detu službeni jezik bude "Srpski jezik i književnost".

U mišljenju Zaštitnika se ističe da je naziv predmetnog programa "Crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost", koji je obavezan predmet za osnovnu školu.

Podseća se da je korišćenjem dubleta učenicima omogućeno da koriste jotovane i nejotovane oblike reči, te da su ćirilično i latinično pismo ravnopravni.

Roditelj smatra da njegovo dete ne treba da izučava gradivo koje u sebi sadrži “nova slova koja su uvedena u Crnogorski-srpski, bosanski i hrvatski jezik i književnost“.

S tm u vezi obratio se učiteljici, od koje je dobio informaciju da "dete mora da predje sva slova koja se nalaze u literaturi ali da ne mora da ih primenjuje, te da nadležno ministarstvo mora da donese odluku po tom pitanju kako bi je škola mogla primenjivati".

Roditelj smatra da ovo pitanje nije jasno definisano, jer dete ne može da preskače reči u kojima su slova koja su naknadno uvedena, preneo je podgorički portal CdM.

Smatra i da shodno Ustavu Crne Gore, dete može da se školuje na svom maternjem jeziku koji je i jezik u službenoj upotrebi, te da bi u protivnom detetu bila povredjena prava, navodi se u pritužbi roditelja.

Stav Zaštitnika je da svi učenici treba da savladaju sva slova predviđena programom, a imaju mogućnost da ih ukoliko ne žele, ne koriste u usmenoj i pisanoj komunikaciji.

“U školama su u ravnopravnoj upotrebi ćirilično i latinično pismo, kao ustavna garancija, što podrazumeva da su u Crnoj Gori oba pisma matična i da ni jedno od njih nema karakter pomoćnog pisma, pa imaju isti dignitet”, navodise se u obrazloženju Zaštitnika.

“Iz navedenog proizilazi da se izučavanjem crnogorskog jezika, odnosno njegovih posebnosti u odnosu na ostale jezike, ne dovodi u pitanje ostvarivanje prava na obrazovanje dece koja koriste druge jezike, odnosno jezike koji su u službenoj upotrebi.

Deca koja koriste gramatiku i pravopis Srpskog jezika, imaju pravo da se u usmenoj i pisanoj komunikaciji služe svojim jezikom”, zaključeno je u izveštaju Zaštitnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: